SKI har netop offentliggjort udbudsmaterialet til fødevareaftalen 50.90 Fødevarer, der er målrettet storkøkkener i det offentlige. Endnu flere organisationer, bl.a. 13 nye kommuner, har valgt at tilslutte sig den kommende aftale, og de tilsluttede kunder har tilsammen meldt ind med et større forventet køb end på den nuværende aftale.
Den nye fødevareaftale, som dækker i alt 77 kommuner, to regioner og tre andre offentlige organisationer, har en anslået værdi på ca. 3,4 mia. fordelt over fire år, og derfor har SKI valgt at dele aftalen op i to, fortæller Christian Lunding, udbudsdirektør i SKI, i en pressemeddelelse.
- Vi vil gerne bidrage til sund og effektiv konkurrence på markedet – både på kort og lang sigt. Vi har derfor opdelt fødevareaftalen i to delaftaler. De to delaftaler dækker hvert et geografisk område af Danmark – henholdsvis øst og vest for Storebælt, siger han.
Flere bælgfrugter og plantebaserede produkter
Hvis man vil være leverandør på den nye 50.90 Fødevarer, skal man tilbyde fødevarer, der lever op til en lang række skærpede grønne krav. Fx bliver der efterspurgt flere økologiske produkter, bælgfrugter og plantebaserede produkter.
- Vi vil gerne være med til at understøtte køkkenerne i at sænke deres klimaaftryk, og vi oplever også en konkret efterspørgsel fra den offentlige sektor. Den viser med stor tydelighed, at de offentlige storkøkkener har taget et seriøst skridt mod en mere plantebaseret, miljøvenlig, økologisk og klimarigtig fremtid. Det skal fødevareaftalen selvfølgelig afspejle, siger Christian Lunding.
Nye værktøjer til at ændre adfærd
For yderligere at understøtte mere klimavenlige og bæredygtige måltider i den offentlige sektor vil SKI i forbindelse med implementeringen af den nye fødevareaftale tilbyde en række kurser for køkkener, der skal anvende fødevareaftalen.
Formålet er at klæde det køkkenfaglige personale på til at købe mere bæredygtigt ind og sørge for, at indkøbene bliver fulgt op af en mere bæredygtig adfærd i både håndtering og tilberedning.
- Vi er bedre til udbud end til mad, og derfor har vi allieret os med en ekstern partner, Planmiljø, der vil afholde kurser flere steder i landet målrettet forskellige køkkentyper. Her vil de give konkrete værktøjer til, hvordan man sænker sit klimaaftryk i forbindelse med indkøb, tilberedning og minimering af madspild, uddyber Christian Lunding.
Som noget nyt kan man som kunde på aftalen også få en klimarapport over det samlede CO2-aftryk for sit indkøb. Rapporten giver et overblik over, hvordan man kan arbejde med at sænke klimabelastningen. Derudover vil det være muligt at se, hvis en vare har en certificering eller et mærke.
Der er frist for at byde ind på aftalen 5. april, og den forventes at træde i kraft i oktober 2023.
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.