
RINGKJØBING-SKJERN: Google har forlængst givet opslagsværker og lærebøger baghjul, når dagens skoleelever skal finde oplysninger. Og eftersom eleverne er vokset op med iPads og computerspil på lige fod med andet legetøj, må de da være rigtig gode til at finde rundt i de mange oplysninger på nettet, ikke?
Svaret er: 'njaaj - ikke helt,' ifølge læse- og læringskonsulenterne Karin Guldbrand og Birgitte Ladekjær, der for tiden er på turne hos alle kommunens skoler med Projekt it-læsekompetencer i fagene.
- Nettet bugner jo af informationer, og mange hjemmesider ligner lødige sider. Men hvis du kradser i overfladen, er det måske firmaer, grupper med et politisk- eller religiøst ståsted eller amatører uden et fagligt højt niveau, der står bag. Det kan eleverne blive bedre til at afkode, siger Birgitte Ladekjær.
Udviklet i tæt samarbejde med skoler
De to tovholdere har søgt og fået midler fra Kulturstyrelsen til at udvikle en it-læsestrategi fra 0. til 10. klasse. En strategi, der nu er fuldt udbygget i samarbejde med skolefolk fra Tim, Videbæk, Rækker Mølle og Stauning Skole; komplet med fire fuldt færdige undervisningsforløb, så lærerne kan få den til at virke i undervisningen.
Baggrunden for projekt it-læsekompetencer i fagene er, at flere undersøgelser, blandt andet en PISA-rapport, viser, at de danske elever ligger helt i top, når det gælder det tekniske i at bruge computere og tablets. Men det halter med at forholde sig kritisk til de googlede oplysninger.
En efterfølgende undersøgelse blandt ungdomsuddannelserne i Ringkøbing-Skjern Kommune om elevernes it-kompetencer pegede også på et behov. Det samme gjorde interviews med folkeskolelærere i kommunen.
Mange steder godt i gang
Projektets to tovholdere får positiv respons fra lærerne, når de er rundt på skolerne og fortælle om projektet. Indtil videre har 18 ud af kommunens 25 skoler haft duoen på besøg.
Undervisningsforløbene er målrettet elevernes niveau fra de begynder i indskolingen og til de går ud af overbygningen. Karin Guldbrand og Birgitte Ladekjær vil følge projektets udvikling gennem deres faglige fora, ligesom de får en pejling på niveauet, når sjetteklasserne årligt dyster i netsøgning i konkurrencen Netfinder.
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.