DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Sol og vind i konkurrence gav væsentligt billige priser

Udbuddet har resulteret i en støttesats, der er seks gange lavere end i den tidligere støtteordning
4. DEC 2018 8.27

Det første udbud af vedvarende energi, hvor solceller og vindmøller har konkurreret mod hinanden, har været en succes og vil sikre stor udbygning af vedvarende energi til historisk lave priser, oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, efter Energistyrelsen mandag har offentliggjort resultatet af det såkaldte teknologineutrale udbud, hvor sol og vind for første gang har været i konkurrence med hinanden.

Udbuddet har resulteret i en støttesats på gennemsnitligt 2,28 øre per kilowatttime, hvilket er markant under støtteprisen i den tidligere gældende åbne støtteordning (25-øren). Faktisk er det hele seks gange lavere.

De lave priser betyder, at de 254 mio. støttekroner, der blev konkurreret om i udbuddet, kan veksles til ca. 200 megawatt (MW) grøn energi (opgjort i landvindækvivalenter) - en betydelig tilføjelse til den grønne omstilling i Danmark og nok til at dække elforbruget hos 160.000 danske husstande.

Det succesrige udbud, som Energistyrelsen netop har afholdt, er det første af to teknologineutrale udbud, som skal foregå i 2018 og 2019. Udbuddene er et nybrud i den grønne omstilling i Danmark, for det er første gang, at grønne energiformer kæmper om støtte mod hinanden.

I årtier har staten givet målrettet statsstøtte til forskellige vedvarende energikilder, men i foråret 2017 anbefalede Energikommissionen at gå væk fra håndholdte støtteordninger og lade markedskræfterne råde, hvilket regeringen har taget til sig.

Nybruddet har båret frugt, og det tegner ikke bare godt for det kommende udbud i 2019, men også for de årlige og langt større teknologineutrale udbud, som blev aftalt med samtlige af Folketingets partier i energiaftalen fra juni 2018. Her er der afsat sammenlagt 4,2 mia. kr. til udbud i årene 2020-2024.

ka