SYDDJURS: Statsforvaltningen udtalte 6. juni i år, at 'Det er statsforvaltningens opfattelse, at Syddjurs Kommune ikke lever op til sin tilsynsforpligtigelse efter miljøbeskyttelsesloven.'
I en ny udtalelse skærper forvaltningen nu tonen mærkbart overfor Syddjurs.
Sagen drejer sig om en industrivirksomhed, Novopan Træindustri A/S i Pindstrup ved Ryomgaard. Kommunen anfører i et af sine svar til Statsforvaltningen, 'at virksomheden, der har været i drift siden 1950, udgør en af kommunens største private arbejdspladser.'
Men den slags argumenter tæller ikke, når det gælder en kommunes varetagelse af sine tilsynsforpligtelser i sager om forurenende virksomheder. Statsforvaltningen skriver i sin seneste udtalelse bl.a.:
'Efter statsforvaltningens opfattelse er der ikke hjemmel til i prioriteringen (af miljøsager i forvaltningen, red.) at inddrage andre hensyn end dem, der skal varetages efter miljøbeskyttelseslovgivningen, når kommunen disponerer med henblik på at sikre lovgivningens overholdelse. En kommunalbestyrelse kan således efter statsforvaltningens opfattelse ikke lovligt lade bredere, samfundsmæssige hensyn, f.eks. ønsket om at bevare en virksomhed med mange arbejdspladser, bevirke, at ulovlige forhold ikke søges lovliggjort med den omhu og hast, som de miljømæssige hensyn tilsiger.'
En usædvanligt tålmodig kommune
Virksomheden har på en lang række punkter forsyndet sig systematisk mod miljølovgivningen og ikke efterlevet de krav, myndighederne har opstillet. Alligevel har kommunen udvist en enestående tålmodighed overfor virksomheden, hvor Syddjurs for længst burde have reageret med en af de mange forskellige virkemidler, der er til rådighed:
En henstilling, der er den mildeste reaktion på overtrædelserne, et påbud, en indskærpelse, en selvhjælpsforanstaltning, hvor kommunen for virksomhedens regning får lavet de fornødne foranstaltninger, og endelig den alvorligste - en politianmeldelse.
Men ingen af disse virkemidler har Syddjurs taget i brug, skønt overtrædelserne på nogle punkter har stået på siden 2006.
I den nye udtalelse indskærper Statsforvaltningen, at hvis en miljøsynder reagerer på en kommunes forskellige tiltag for at få lovliggjort forholdene med et ønske om fornyet behandling af sagen og de miljøkrav, kommunen tidligere har fastsat, så vil det ikke have opsættende virkning. D.v.s. at en kommune ikke må stille sine forsøg på at få virksomheden til at makke ret i bero, mens der tages stilling til en eventuel fornyet behandling af sagen.
Sagen omfatter flere forskellige miljøproblemer:
Støvforurening fra flere kilder
Støvforurening af omgivelserne fra et spåntørrings-anlæg har stået på i lang tid. Samtlige indberetninger, som en miljøgodkendelse fra 2000 kræver, har været afgivet for sent lige siden 2007. Og de har vist markante overskridelselser i forhold til grænseværdien, og virksomhedens foranstaltninger har ikke virket. Tværtimod - støvudslippet er steget og er nu fire gange over grænseværdien.
Novopan har forsøgt at få ændret på grænseværdien, men det har kommunen afslået, og det har virksomheden så klaget til Natur- og Miljøklagenævnet over. Og det sætter Statsforvaltningen ud af spillet, indtil en afgørelse her er truffet.
Det står nærmest mellem linierne, at det kunne den ellers godt tænke sig. For i mellemtiden har virksomheden opgivet at få de hidtidige løsninger til at virke og satser i stedet på et såkaldt vådelektrofilter. Men det kan først være i normal drift i august 2013. Den plan har Syddjurs godkendt, og kommunen har givet virksomheden tilladelse til udledning af støvet det mellemliggende år.
Også støvforurening fra en kraftvarme-central er massiv. Udledningen har siden 2007 ligget markant over grænseværdien. Her har kommunen skåret igennem og truet med politianmeldelse, hvis ikke virksomheden nu kan fremvise målinger, der viser en markant lavere udledning af støv.
Virksomheden satser på, at kraftvarme-anlægget kan tilsluttes det før omtalte vådelektrofilter. Den løsning skal Syddjurs nu i gang med at godkende, og i denne omgang har kommunen lovet at vurdere konkret, hvad der så skal ske med forureningen i den mellemliggende periode. Men uanset udfaldet, vil virksomheden eller andre også kunne indbringe denne afgørelse for Natur- og Miljøklagenævnet.
Kommunen truer men sidder stadig på hænderne
Der er også tale om såkaldt diffust støv fra bl.a. udendørs oplag. Kommunen har konstateret. at virksomhedens omgivelser lider under væsentlige støvgener, og den lever ikke op til miljøgodkendelsen. Her er lunten tilsyneladende kortere, for kommunalbestyrelsen mener, at der skal gives en indskærpelse af vilkårene, og hvis det ikke giver resultater, må der blive tale om en politianmeldelse.
Men der er ikke ros fra Statsforvaltningen i den anledning. Det hedder i udtalelsen:
'Statsforvaltningen har forstået, at kommunen finder at en indskærpelse vil være den relevante reaktion, men at kommunen endnu ikke har foretaget en sådan indskærpelse over for virksomheden. Statsforvaltningen konstaterer, at kommunen har været bekendt med problemet i snart tre år, uden at den har taget virksomme skridt til en løsning.'
Uacceptabel støj langt over det tilladte
Virksomhedens omgivelser er også udsat for massive støjgener, der klart overskrider miljøgodkendelsen. Har har slaget bølget frem og tilbage mellem virksomhed og kommunen, uden at der er kommet mærkbare resultater ud af det.
Støjgrænserne har været indbragt for Natur- og Miljøklagenævnet, der har stadfæstet dem. Kommunen har udbedt sig en plan for støjbekæmpelse, men det har virksomheden ikke gjort. Statsforvaltningen skriver i udtalelsen:
'Statsforvaltningen konstaterer, at kommunen efter næsten et halvt år ikke har gennemført Natur- og Miljøklagenævnets afgørelse, f.eks. ved en politianmeldelse, som kommunen selv har påpeget som relevant mulighed.'
Ulovlig udledning af NOX og bly - og spildevand
Listen over virksomhedens miljø-forsyndelser fortsætter: Der er også tale om ulovlig udledning af NOX og bly. Virksomheden har i maj 2012 fremsendt en plan for, hvordan denne forurening skal bringes ned på det tilladte niveau, men den har kommunen forkastet. En ny frist er sat til 1. oktober, og ligger der ikke en acceptabel plan her, truer kommunen med politianmeldelse.
Til overflod udleder virksomheden også spildevand til et nærliggende vandløb uden en tilladelse til det. Det konstatertede Syddjurs i 2009. Siden har virksomheden fremsendt adskillige mangelfulde ansøgninger, og senest her i sommer har kommunen på et møde med virksomheden redegjort for kravene til en sådan ansøgning. Syddjurs afventer nu en ny ansøgning senest 1. november.
Samtidig konstaterer kommunen, at der udledes for store mængder af tungmetallet cadmium - og det gør der fortsat. Statsforvaltningen skriver:
'Statsforvaltningen forstår det sådan, at kommunen senest i 2009 fik viden om en ulovlig spildevandsudledning, og at den endnu ikke har taget virksomme skridt til at få den standset, fx en henstilling, et påbud eller en indskærpelse til virksomheden.'
Organisk stof til bæk siden 2006
Virksomheden har en tilladelse til udledning af organist stof til en nærliggende bæk. Men i perioden 2006-2011 har den ikke været overholdt, og virksomhedens tiltag har ikke virket. Dertil kommer, at Syddjurs har forsømt at revidere kravene i forhold til et nyt regionplantillæg.
Statsforvaltningen skriver:
'Statsforvaltningen forstår det sådan, at kommunen har forsømt siden 2006, at revidere virksomhedens udledningstilladelse. Endvidere sådan, at kommunen mindst siden 2006 har vidst, at virksomheden overtræder den eksisterende tilladelse uden at kommunen har taget virksomme skridt til ophør heraf, f.eks. en henstilling, et påbud, eller en indskærpelse til virksomheden.'
For alle forhold - undtagen det først beskrevne, der ligger i Natur- og Miljøklagenævnet - har Statsforvaltningen krævet, at Syddjurs kommunalbestyrelsen behandler sagerne på et møde 29. november, og senest 3. december orienterer om udfaldet. Hvis kommunen ikke har skredet til konkret handling, udbeder Statsforvaltningen sig en grundig redegørelse hvorfor.
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.