DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Østjysk havn er først med miljøvenlig strøm til skibe
Grenaa Havn får Danmarks første mobile landstrømsanlæg - det kommer både miljø og kunder til gavn, siger havnedirektør Henrik Carstensen.
Foto: Grenaa Havn

Østjysk havn er først med miljøvenlig strøm til skibe

Grenaa Havn er som landets første erhvervshavn klar med mobilt anlæg, der kan forsyne skibe med strøm.

NORDDJURS: Det er slut med skibe, der oser og forurener, mens de ligger i havnen i Grenaa. Den østjyske erhvervshavn har fået landets første mobile landstrømanlæg, så skibe kan koble sig på elnettet, når de lægger til kaj, oplyser havnen.

- Vores kunder sparer dieselolien til generatorerne, og derudover sparer de tid, penge og mandskab til at servicere og vedligeholde dieselgeneratorerne. Samtidig er strømmen fra landstrømanlægget langt mere miljøvenlig end den strøm, skibenes og boreriggenes egne dieselgeneratorer producerer, siger havnedirektør Henrik Carstensen.

Det er et velkendt problem, at skibe, der har generatorerne tændt, mens de ligger i havn, udleder skadelige partikler. Forskere fra Aarhus Universitet har slået fast, at forureningen fra eksempelvis et krydstogtskib svarer til forureningen fra 5.000 biler, når det gælder udledning af partikler.

Aarhus Havn, der anløbes af et stigende antal krydstogtskibe, undersøger for tiden mulighederne for at etablere et landstrømanlæg. Københavns havn har den største trafik af krydstogtskibe blandt de danske havne. Her besluttede kommunen og havneselskabet for nylig at investere i et landstrømanlæg. Det skal stå klart ved Oceankaj i Nordhavn i 2021.

Det mobile anlæg ved havnen i Grenaa kan levere strøm i forskellige frekvenser og spændinger, så det er tilpasset det enkelte skibs behov.

Ritzau