dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Stor forskel på hvor godt kommunerne rammer anlægsbudgettet

At anlægsbudgetter har lange tidsperspektiver er noget af det, der gør det svært at ramme budgettet. Og så er der en tendens til, at de større kommuner rammer bedst.

Der er markante forskelle på, hvor gode kommunerne er til at ramme deres budgetter på anlægsområdet, viser Vive-analyse af kommunetallene.

Der er ikke nogen klar tendens til, at det er de samme kommuner, der år efter år har svært ved at ramme anlægsbudgettet, men generelt er det lettere for de største, viser analysen. Fx er skredet i Københavns Kommune på 9 pct. og Odense 11 pct, mens budgetafvigelsen i Lolland Kommune er på 75 pct og i Morsø Kommune på 88 pct.

Mens kommunerne mellem 2016 og 2018 havde overskridelser af det samlede budgetterede niveau for anlæg, så overholdt de i 2019 og 2021 samlet set anlægsbudgettet. Anlægsrammen i 2020 var suspenderet pga covid-19. Imidlertid er der stor variation kommunerne imellem i forhold til, hvor præcist de rammer anlægsbudgettet.

Flere ting påvirker

Noget af det, der gør det svært for kommunerne at ramme, er, at anlægsprojekter ofte strækker sig over flere år. Det kan også hænge sammen med, at den statslige styring af kommunernes økonomi generelt understøtter et styringsperspektiv på et år, mens anlægsprojekters tidsperspektiv typisk altså er flerårigt.

Den manglende præcision kan også hænge sammen med kommunernes interne styringspraksis, herunder fx det politiske niveaus involvering i budgetprocessen, risikostyring og en periodisering af budgettet.

Hertil kommer uforudsigeligheden på anlægsområdet, når det fx gælder materialeudgifter, arbejdskraftudbud, lønninger, jordbundsforhold og vejret.

De største rammer bedst

Vive-analysen opdeler landets kommuner i de mindste, de mellemstore og de største kommuner efter befolkningstal. De største har over 55.376 indbyggere og de mindste under 38.176. Landets fem mindste kommuner (Læsø, Fanø, Ærø, Langeland og Allerød) er udeladt af analysen.

De mindste kommuner har en gennemsnitlig budgetafvigelse i 2016-2021 (minus 2020) på 32 pct., mens de største kommuner i gennemsnit afviger 22 pct. fra anlægsbudgettet. De mellemstore kommuner lander i gennemsnit på en afvigelse på 28 pct. Det samme mønster gør sig gældende for perioden 2011-2015.

De enkelte kommuners såkaldte budgetpræcision på anlægsområdet fra 2016 til 2021 (minus 2020) kan ses på eco.vive.dk og fremgår her af kortet:

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.