DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Den sidste sikkerhedsscanning sker hos patienten med den mobilenhed, der er koblet direkte sammen med EPJ, så alle registreringer kontrolleres mod ordinationerne i EPJ herunder tidspunkt, præparat, dosis og indikation.
Foto: Tonny Foghmar

Stregkoder og id-armbånd skal sikre korrekt medicin

Aarhus Universitetshospital er som det eneste i Danmark blevet certificeret på niveau 6 for at højne patientsikker medicinadministration
10. JAN 2018 10.38

MIDTJYLLAND: På afdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital har man gennem mange år arbejdet intensivt med patientsikker medicinadministration. Nu er Aarhus Universitetshospital, som det eneste hospital i Danmark, blevet certificeret på det eftertragtede niveau 6 efter den såkaldte EMRAM-skal, oplyser hospitalet.

EMRAM måler, hvor systematisk vi udnytter teknologi i patientbehandlingen, herunder digital understøttelse af alle arbejdsgange i medicinadministration.  

Det handler om større patientsikkerhed - at sikre den rette patient - den rette medicin - til den rette tid.

Den medicin, lægen ordinerer patienten, bliver fulgt digitalt hele vejen til patienten, og via en stregkodeaflæser scannes og dokumenteres alt medicin. Alle præparater dokumenteres i Region Midtjyllands elektroniske patientjournal, MidtEPJ (Columna), dosispakker fra apoteket har påsat label med patientidentifikation og lægemiddel, patienten har id-armbånd med stregkode og medicin som f.eks. kommer i separate glas, dråber eller i tuber, får særligt printede labels med patent-Id og præparatidentifikation. 

- Når vi står hos patienten, scannes patientens armbånd og al medicin, inden den gives. Det skal matche 100 pct., ellers kommer der en besked på scanneren. På den måde sikres alle trin i arbejdsgangen, og patienten får den medicin, der er ordineret til netop ham eller hende, siger Anette Falkenberg, oversygeplejerske i Infektionssygdomme.

Nu er metoden med succes taget i brug på afdelingen for Infektionssygdomme og målet er, at den med tiden udrulles og implementeres på hele Aarhus Universitetshospital.

Aarhus Universitetshospital modtager prisen ved eventet, HIMSS Europe 18, som foregår i Sitges, Spanien fra den 27-29. maj 2018. Der forventes at deltage op mod 2000 Sundheds IT og kliniske ledere.

ka

  • HIMSS (Health Information Management System Society) er en international not-for-profit organisation, der arbejder for at forbedre og optimere sundhedsområdet og sundhedsydelser gennem brug af IT
  • EMRAM-skalaen går fra 0-7 (hvor 7 er det bedst mulige) Aarhus Universitetshospital har opnået niveau 6
  • HIMSS har certificeret over 2500 hospitaler i Europa.
  • 152 hospitaler har opnået niveau 6
  • Der er kun 5 hospitaler på niveau 7