dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Strejke koster skraldemænd bod på knap 1,2 millioner kroner

Den overenskomststridige strejke hos københavnske skraldemænd fortsætter på fjerde døgn. Arbejdsretten har pålagt dem bod fra strejkens start. Boden skærpes fra torsdag.

På et møde i Arbejdsretten torsdag eftermiddag er de strejkende skraldemænd i København blevet pålagt en bod – en form for bøde. Boden er på 50 kroner i timen for ufaglærte og 56 kroner pr time for faglærte. Det oplyser 3F.

Det giver indtil videre sammenlagt knap 1,2 millioner kroner i bod for alle de strejkende skraldemænd, oplyser afdelingssekretær i 3F Kastrup Mike Stirling til Fagbladet 3F. Boden er pålagt for hver time, skraldemændene har nedlagt arbejdet, siden den overenskomststridige strejke startede mandag morgen. Arbejdsretten har endvidere pålagt skærpet bod fra i dag torsdag, som lyder på 30 kroner oveni.

Boden kommer i kølvandet på et møde onsdag eftermiddag i Arbejdsretten, hvor de blev de pålagt at genoptage arbejdet fra torsdag morgen. Men det skete ikke. Skraldemændene meddelte torsdag formiddag, at de har valgt at forsætte arbejdsnedlæggelsen grundet et stadigt manglede samarbejde med deres kommende arbejdsgiver ARC omkring arbejdsplanlægning.

- De omlægninger ARC lægger op til i planlægningen af den daglige arbejdsdag, vil medføre et psykisk hårdere arbejdsmiljø. Vores erfaring siger os at det vil give væsentligt større udfordringer for logistikken i København, både for fodgænger, cykler og biler, skriver skraldemændene i en pressemeddelelse.

Opfordrer til at genoptage arbejdet

Helena Hasselsteen Nielsen, ARCs chef for affaldsindsamling, opfordrer renovationsmedarbejderne til straks at stoppe den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse og genoptage arbejdet.

- ARC vil gerne i dialog om, hvordan arbejdet bedst tilrettelægges efter den 1. september, men så længe der strejkes, forhandler vi ikke. Og en kommende aftale skal sikre medarbejderne den fornødne tid til at udføre arbejdet sikkerhedsmæssigt forsvarligt, så arbejdstempoet ikke forceres unødigt. Det gør vi for at passe bedst muligt på vores medarbejdere, så de kan holde til et helt arbejdsliv, siger Helena Hasselsteen Nielsen og fortsætter:

- Jeg vil samtidig gentage, at ARC ikke er løbet fra en påstået aftale om arbejdstider i sidste uge. Vi blev efter et møde tirsdag præsenteret for et ensidigt udkast til en aftale. Men en aftale er kun en aftale, når den er indgået af begge parter, siger Helena Hasselsteen Nielsen til Fagbladet 3F

Ifølge Mike Stirling er stridens kerne netop, hvordan arbejdet skal tilrettelægges: Om skraldemændene skal over på en anden aftale, hvor de arbejder på et mere fast timetal end i dag.

Konflikten startede mandag morgen og er overenskomststridig, fordi man kun må strejke i forbindelse med fornyelse af overenskomster. Den er altså et brud på “fredspligten”.

- Jeg opfordrer selvfølgelig de strejkende skraldemænd til at genoptage arbejdet, så der kan komme gang i de forhandlinger, som ARC tilbyder, siger Mike Stirling.

hss

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.