dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Svendborg sætter strøm til busserne fra 2025
Bybusserne i Svendborg vil fra næste år køre på el.
Foto: Svendborg Kommune

Svendborg sætter strøm til busserne fra 2025

Svendborg Kommune skifter nu dieselbusser i Svendborg by ud med elbusser. Lokalruterne følger efter i 2027.
13. MAJ 2024 12.50

SVENDBORG: Fra næste år er diesel fortid i bybusdriften i Svendborg. Fynbus, som driver busserne i Svendborg Kommune, har nemlig indgået en aftale med GoCollective (tidligere Arriva) om eldrevne bybusser. Det oplyser Svendborg Kommune i en pressemeddelelse.

Tidligere så det ellers ud til, at bybusserne i den sydfyske by først kom på i tidligst i 2027. FynBus annullerede nemlig forrige vinter et fælles fynsk udbud på eldreven busdrift i Middelfart, Nyborg og Svendborg Kommune.

De pristilbud, der kom, overskred alle tre kommuners budgetter for kollektiv trafik, og i stedet anbefalede Fynbus derfor kommunerne at deltage i et fælles udbud med Region Syddanmark med driftsstart i 2027, hvor priserne sandsynligvis ville ligge på et lavere niveau. 

Gik enegang

Det ønskede man dog ikke at vente på i Svendborg, og som alternativ til dén mulighed besluttede Teknik- og Miljøudvalget derfor i efteråret at gå enegang og gennemføre et nyt udbud af elbusser udelukkende på bybusruterne – og altså ikke hele den lokale busdrift.

Bybusserne i Svendborg kører nemlig så mange kilometer, at det formentlig ville kunne hænge sammen allerede fra 2025, selvom omkostningerne til etablering af ladeinfrastruktur er høje. Det er det udbud, der altså nu er resulteret i en aftale med GoCollective. 

- Det er et stort skridt i den grønne omstilling af Svendborg Kommune, at vi får elbusser – endda uden at skulle øge budgettet. Der bliver mindre dieselos i byen, mindre trafikstøj, passagererne får splinternye busser med bedre komfort, og vi slipper for spilreklamer. Jeg glæder mig virkelig til, at de kommer ud at trille, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget Jesper Kiel (Ø).

I 2022 blev der udledt ca. 550 ton CO2 ved kørsel med dieselbusser i Svendborg by. Med elbusser vil der kun blive udledt ca. 56 ton CO2 om året til opladning. Det er altså en reduktion på ca. 90 pct.

Lokalruterne skal efter planen med i et regionalt udbud med driftsstart i 2027.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.