dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Syddanmark vil have 100 pct. vedvarende energi på sygehuse og grønnere byggepladser
På Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg er der solceller på taget, for at sænkes sygehusets' energiforbrugs udledninger. (Arkivfoto.)
Foto: Jens Christian Top/Ritzau Scanpix

Syddanmark vil have 100 pct. vedvarende energi på sygehuse og grønnere byggepladser

Fra 2030 skal el- og varmeforbruget på Region Syddanmarks sygehuse og sociale institutioner udelukkende dækkes af VE.

Region Syddanmarks samlede drivhusgasudledninger skal reduceres med mindst 35 pct. inden 2030 set i forhold til 2020, hvor det anslås, at regionen samlet udledte cirka 750.000 tons drivhusgasser. 

For at regionen kan nå dette klimamål er der udpeget seks nøgleområder, hvor regionen kan mindske udledningen af drivhusgasser. Det drejer sig om den CO2e-udledning, der er afledt af regionens kørsel og transport, byggeri og forbrug af energi, lægemidler og anæstesigasser, medicoteknik og udstyr samt kliniske og øvrige forbrugsvarer.

Tirsdag godkendte regionsrådet så to delstrategi for klimaoptimeret energiforbrug og delstrategi for bæredygtigt byggeri, der opstiller mål og konkrete indsatser på de to områder, som man planlægger tilsammen skal skåne atmosfæren for udledninger er 141.000 tons CO2, hvilket svarer til en reduktion på 19 pct. af regionens samlede udledninger. Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Konkret skal målene for de to områder bl.a. nås ved at prioritere renovation fremfor nybyg, grønne krav i regionens byggeriudbud, samt en fortsat produktion af solenergi og udfasning af fossile brændsler.

- Nu går vi fra snak til reelle handlinger. Det er det, der rykker. Vi kommer ikke uden om, at der skal bruges el og varme på de syddanske sygehuse, og at vi skal renovere vores sygehuse eller bygge nyt til fremtidens patienter, men vi vil sørge for, at det klimaaftryk, det efterlader, er så lille som muligt. Nu har vi en konkret køreplan. Vi ved, hvad der skal til, og effekten af de planlagte indsatser vil ikke blot kunne ses på regionens grønne bundlinje, men også bidrage til de nationale klimamål, siger Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark.

I 2020 lå Region Syddanmarks samlede udledninger fra byggeri på ca. 158.000 tons CO2e, men med de planlagte indsatser vil det i 2030 være bragt ned til ca. 40.000 tons CO2e.

Kigger man på, regionens energiforbrug (el og varme) var dette årsag til, at 23.877 tons CO2e blev udledt til atmosfæren i 2020, men med de planlagte indsatser på energiområdet vil udledningen i 2030 kun være på omkring 1.350 tons CO2e, hvilket er en besparelse på knap 22.000 tons CO2e. 

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.