DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Telemast på Aarhus Havn.
Foto: Tobias Nicolai, Ritzau Foto

Telebranchen: Kommunernes lejepriser forhindrer god mobildækning

Mens flere kommuner råber på bedre mobildækning, spænder de ben for sig selv, når de udlejer plads til master og antenner, mener teleindustrien, en teleekspert fra Aalborg Universitet og to teleordførere på Christiansborg
18. OKT 2017 12.48

Mindst 25 pct. af omkring 12.000 telemaster findes på offentlig grund, hvor kommunerne står for størstedelen. Det er derfor ofte kommunerne, der kan prisfastsætte, hvor meget eller hvor lidt, et teleselskab skal betale for at leje sig ind på et givent område.

Men ifølge teleindustrien får borgerne og erhvervslivet i Danmark ikke den bedst mulige mobildækning, fordi visse kommuner presser lejepriserne for højt op, skriver kommunen.dk.

- Hvis selskaberne skal forhandle fra position til position, hvor vi skal slås om, hvad priserne skal være, så giver det administrative byrder for både kommunerne og for teleselskaberne. Det skaber uforudsigelighed, og det bliver mindre attraktivt for teleselskaberne at udbygge, og i sidste ende får borgerne og erhvervslivet ikke den bedst mulige dækning, mener Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien.

For teleindustrien drejer det sig om at betale så lidt som muligt i leje, og derfor forsøger branchen at få alle kommunerne til at udregne sine lejepriser efter én helt konkret beregningsmodel, som er en ud af tre anbefalede metoder, som Energistyrelsen står bag.

Energistyrelsens statslige anbefalinger blev offentliggjort for tre år siden, fordi kommunerne havde 'svært ved at fastsætte en rimelig udlejningspris', skrev styrelsen. Metoderne blev dengang vedtaget af repræsentanter fra kommunerne selv, regionerne og telebranchen.

Abonnenter kan læse hele historien - og i hvor høj grad de tre metoder bliver brugt -  på kommunen.dk