DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Testpladser på vej til 330 meter høje vindmøller

Staten har sendt nye testpladser i Østerild og Høvsøre ud i internationalt udbud
27. AUG 2018 8.41

Nye kæmpemøller er på vej på de to nationale testcentre ved Østerild i Thy og Høvsøre ved Nissum Fjord, fortæller DR Midt & Vest.

Fire nye testpladser, to på hvert center, er sendt i udbud sammen med en enkelt af de eksisterende pladser i Høvsøre. Både danske og internationale vindmølleproducenter er inviteret til at deltage i udbuddet.

- Der er deadline for at byde på testpladserne den 19. september. Omkring halvanden uge senere vil vi så meddele, hvilke virksomheder der har vundet udbuddet og dermed prøvepladserne på testcentrene, siger vicedirektør Peter Hjuler Jensen fra DTU Vindenergi, som driver de to testcentre, til DR Midt & Vest.

Udbuddet kommer efter at Folketinget kort før sommerferien vedtog loven om udvidelse af de to testcentre. Loven åbner også for, at der fremover kan testes møller med helt op til 330 meters højde i Østerild og 200 meter i Høvsøre.

- Der er et stort behov for yderligere testpladser, og vi er startet med Østerild, fordi der er forholdene omkring udvidelsen mest enkle, siger Peter Hjuler Jensen fra DTU Vindenergi til til DR Midt & Vest.

Faktisk er der allerede fældet skov i Østerild Klitplantage for at gøre plads til de to nye testpladser. De placeres begge syd for den nuværende møllerække på syv testmøller, så der fremover vil være plads til ni møller på testcentret. Udvidelsen ventes at stå klar allerede i foråret 2019.

Også ved Høvsøre sker udvidelsen med de to testpladser mod syd, blandt andet på grund af folkelige protester mod en udvidelse mod nord. Men det betyder, at en af testmøllerne kommer til at stå i et såkaldt Natura 2000-område, som kræver godkendelse i EU og kompenserende foranstaltninger til gavn for naturen i området. Desuden skal der gennemføres en ekspropriation ved Høvsøre. Derfor ventes udvidelsen af dette testcenter først at stå færdig ved udgangen af 2019.

ka