dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Kommunens hjemmepleje bør ikke fredes, når politikerne i Fredericia i aften skal tage stilling til udbud på plejeområdet, lyder det fra Venstre (Foto: POLFOTO).

Venstre kræver kommune med i plejeudbud

Det er unfair konkurrence, hvis kommunen bliver fredet i pleje-udbud, mener Venstre i Fredericia. Kommunen skal holdes ude for at sikre servicen, mener flertal.

FREDERICIA: - Hvis man deltager i en udbudsproces, ser man som regel alt igennem og ser på, hvor man eventuelt kan blive mere effektiv og optimere. Det vil kommunen også skulle gøre ved bare at skulle deltage i udbudsprocessen.

Sådan siger Venstres medlem af Fredericia Byråd, Pernelle Jensen, forud for aftenens byrådsmøde, hvor politikerne skal tage stilling til et udbud af Frit Valg-området inden for hjemmeplejen.

For nyligt sendte Venstre beslutningen videre fra Social- og Omsorgsudvalget til byrådet, fordi partiet mener, at kommunen bør deltage på lige fod med private leverandører i udbudsrunden. Et forslag, som forvaltningen er gået uden om i sin indstilling til byrådet. Her er kommunen fredet i en kommende udbudsrunde.

Minimal besparelse
Udbuddet sker som del i arbejdet omkring at finde cirka 75 mio. kr. på næste års budget. Ifølge KL's beregninger kan Fredericia Kommune potentielt spare 1,3 mio. kr. ved udbuddet på plejeområdet. Hos Venstre tror man dog, at besparelsen formentlig bliver minimal, når kommunen bliver fredet i udbuddet.

- Det er ikke fair konkurrence, når kommunen ikke deltager, men det er i bund og grund kun en meget lille del af plejen, som man stiller i udbud. Så er det begrænset, om vi får den gevinst og kvalitet, vi kunne få ved at lade alle byde ind, siger Pernelle Jensen.

Hos Socialdemokraterne i Fredericia mener formanden for Social- og Omsorgsudvalget, Henning Due Lorentzen (S), at det er helt naturligt, at kommunens hjemmepleje er fredet i udbuddet. Kommunen har nemlig andre forpligtigelser end private plejeleverandører:

- Kommunen er jo ansvarshavende myndighed for plejen og har et ansvar bl.a. i forhold til uddannelse og for at kunne stille med hjælp med kort varsel, hvis leverandørerne svigter. Det betyder nogle ekstra omkostninger, og det er meget naturligt, at kommunen ikke skal byde ind på samme vilkår, siger han og forsikrer, at kommunen hele tiden ser omkostningerne på området igennem og optimerer løbende - også selv om den er uden for udbudsrunder.

Frygt for prisdumping
Ifølge forvaltningens indstillinger bør byrådet vedtage, hvor mange leverandører, der fremover skal være i Frit Valg, samt at der udbydes efter en model, hvor den pris, vinderen har, bliver afregningsprisen for andre leverandører, der fremover vil ind på plejeområdet i Fredericia Kommune.

Debatten har lydt, om man risikerer, at leverandører på sigt går konkurs, fordi de byder opsigtsvækkende lavt ved prisudbud. Ikke mindst efter to private plejeselskaber i Kolding for nyligt har måttet dreje nøglen rundt, da de tabte en udbudsrunde til firmaet Attendo, som bød 20-25 pct. under konkurrenterne.

Nyheder er værd at betale for

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/venstre-kraever-kommune-med-i-plejeudbud

GDPR