DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Virksomheders udgifter til offentlige udbud skal ned

Erhvervsminister Brian Mikkelsen sætter en række initiativer i gang for at nedbringe private virksomheders omkostninger ved at konkurrere om at levere nye og innovative løsninger til det offentlige
28. AUG 2017 15.28

Det offentlige købte i 2016 ind for omkring 300 mia. kr. i private virksomheder. Men det koster for de private virksomheder at byde på opgaverne hos det offentlige. En ny rapport fra Konkurrence og forbrugerstyrelsen viser, at især inden for IT-området kan det koste op til 16 pct. af prisen på en udbudsopgave bare det at byde på den. 

- De høje omkostninger gør det til en stor satsning for særligt mindre virksomheder at byde på opgaverne, og konsekvensen er, at mange simpelthen vælger at blive væk fra det offentlige marked, siger Birgitte Hass, der er adm. direktør i organisationen IT-Branchen.

Derfor er det centralt, at udbudsprocedurer er smidige og ikke påfører virksomhederne unødige omkostninger, lyder det nu fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K):

- Virksomhedernes omkostninger ved at være med i offentlige udbud skal ned. Det er både til gavn for dansk erhvervsliv og for skatteborgerne. Hvis det er for dyrt og bøvlet for virksomhederne at deltage, risikerer vi at få dyrere – og måske ringere – løsninger i det offentlige. Det er derfor naturligt, at vi gennem en række initiativer sætter fokus på at undgå, at erhvervslivet har unødvendige udgifter ved at deltage i offentlige udbud, siger ministeren.

Flere opgaver i udbud
Det er Center for forskning i offentlig-privat samspil (COPS), der står bag rapporten, som Konkurrence- og forbrugerstyrelsen har udgivet mandag under navnet 'Private virksomheders transaktionsomkostninger ved offentlige udbud'.

Rapporten bidrager med ny viden om private virksomheders transaktionsomkostninger i forbindelse med at byde på offentlige opgaver. Hovedresultaterne viser, at der inden for de undersøgte brancher er omkostninger ved afgivelse af tilbud på mellem ét og ni pct. af kontraktværdien. Omkostningerne opleves størst indenfor videnrådgivning og i IT-branchen.

Regeringen arbejder også på en plan for, hvordan flere offentlige opgaver kan sendes i udbud.

 

Læs hele rapporten her.