DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Voksenundervisning skal forhindre sjusk og fejlbehandlinger

Ringkøbing-Skjern Kommune tilbyder undervisning i læsning og stavning til medarbejdere for at udvikle deres kompetencer

RINGKØBING-SKJERN: Sosu-assistenten skal skrive en besked til sin kollega om sårbehandling af en borger, men har svært ved at stave og skriver derfor så kort som muligt - og får ikke det hele med. Pædagogmedhjælperen viger uden om, når dagens program skal skrives på en skærm i børnehaven, så forældrene kan følge med i børnenes dag.

Der stilles større krav til offentligt ansattes læse,- skrive- og IT-kundskaber . Derfor tilbyder Ringkøbing-Skjern Kommune Forberedende Voksenundervisning (FVU) til medarbejdere i udvalgte afdelinger.

- For nogle af vores medarbejdere er det en stor udfordring, at mange beskeder på jobbet i dag skal skrives på computer eller tablet. Tidligere skrev man i hånden og kunne skjule fx svære endelser ved at gøre sin skrift lidt udflydende. Det kan man ikke på tablets eller computer, siger Birte Nyrup Dahl, uddannelsesansvarlig i Sundhed og Omsorg.

Kurser målrettet arbejdslivet
FVU er et landsdækkende tilbud til voksne, der har svært ved at læse eller regne. Det er et arbejdsrelateret kursus målrettet den enkeltes arbejdsliv, hvor man blandt andet bliver bedre til at forstå faglige tekster, skrive beskeder eller regne.

FOA og KL er initiativtagere bag projektet, der ikke kun er målrettet FOAs medlemmer, men alle medarbejdere på fagområdet. Kompetencefonden giver 25.000 kr. per medarbejder per år i forbindelse med kompetenceudvikling.

- Man kan ikke udvikle sine kompetencer, hvis det grundlæggende ikke er i orden. Og der er en stor digital udvikling i gang, som medarbejderne gerne vil være opdateret til, siger fællestillidsrepræsentant, Grethe Madsen.

Skubber til ordblinde
Hvis det har været relevant at teste en medarbejder for ordblindhed, er det sket i forlængelse af en mundtlig samtale.

- For os handler det om at bryde tabuer ned, så ingen holder sig tilbage fra at lære nyt, derfor skubber vi gerne lidt ekstra til ordblinde. Et ordblindekursus kan nemlig vende op og ned på ens liv og arbejdsliv på en god måde, siger konsulent hos VUC, Kirsten Cæsar.

Undervisningen består af 6½ timer om ugen i 10 uger og foregår på VUC i Ringkøbing og Skjern. Der vil være vikardækning for de medarbejdere, der er på kursus. Kurserne kører hele efteråret fra uge 35.

I foråret 2015 har VUC haft 520 medarbejdere til en afklarende samtale, hvor medarbejderen har fået overblik over sine kompetencer i dansk og matematik. 230 har efterfølgende besluttet sig for at tage på FVU. Ud over kurserne i dansk og matematik er der også et FVU-forløb i IT, hvor man bliver fortrolig med at bruge en computer og de nye redskaber, der er blevet en del af arbejdsdagen som fx tablets.

dc