DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Wammen kan ikke love lovede konsulentbesparelser

Finansministeren skulle i samråd forklare de milliardbesparelser, som regeringen lovede i valgkampen. Det havde han svært ved.
20. FEB 2020 14.50

Hvorfor har regeringen ikke indført loft over det offentlige forbrug af eksterne konsulenter, som den lovede i valgkampen?

Det spørgsmål lød igen og igen under torsdagens samråd i Folketingets Finansudvalg, som var kaldt til af Venstres Eva Kjer Hansen. 

Men det kneb for finansministeren, Nicolai Wammen (S), med at komme med et svar. 

- Det eksterne konsulentforbrug er en mærkesag for regeringen. Vi har sagt klart, at vi ønsker at bruge færre penge på konsulenter og flere på velfærd og grøn omstilling. Vi arbejder tæt sammen med Danske Regioner og KL, sagde han.

Og det var noget af det nærmeste, ministeren kom et svar. Han kunne heller ikke helt stå til ansvar for sin chef, statsminister Mette Frederiksens (S), løfte i valgkampen om at finde tre mia. kr. i besparelser på konsulentforbruget. Årligt.

Til gengæld kunne han flere ganger nævne de 850 mio. kr., som regeringen med en nøje gennemgang af ministeriernes egne konsulentforbrug har fundet besparelser for på finansloven.

850 mio. kr. er langt fra tre mia. kr.
Dermed er arbejdet godt begyndt, men langtfra fuldendt, understregede ministeren flere gange. Men det svar var ikke godt nok for blandt andre Sophie Løhde (V), der også deltog. 

- Er der sparet tre mia. kr. om et år? ville hun vide.

- Når vi er færdige med at reducere det statslige konsulentforbrug, kan vi spare tre mia. kr. om året, svarede Nicolai Wammen kryptisk.

Det svar måtte Eva Kjer, Sophie Løhde og Venstre-kollegerne nøjes med for nu. Regeringen forhandler i øjeblikket tæt med både KL og Danske Regioner om, hvor der kan findes yderligere besparelser for at ramme de magiske tre mia. kr., som DF's Rene Christensen mindede om, at der er lang vej til fra 850 mio. kr. 

Køge Kommune er blandt dem, der har besluttet at lægge sit konsulentforbrug åbent frem en gang om året.

  • Socialdemokratiet har tidligere vurderet, at staten, kommunernes og regionernes samlede konsulentforbrug løber op i 11 mia. kr. årligt.
  • Finansministeriet har oplyst til Statsministeriet, at beregningerne tager udgangspunkt i de årlige udgifter til en specialkonsulent ansat i staten, hvilket estimeres til at udgøre 722.065 kr.