dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

16 mio. kr. til mere bæredygtigt byggeri i Region Hovedstaden

Råstoffer som sand, grus og sten transporteres i dag fra Region Sjælland med CO2-udslip til følge. Nye partnerskaber og en materialebank skal fremover give mere genbrug i byggeriet.

HOVEDSTADEN: Region Hovedstaden har afsat 16 mio. kr. til at fremme mere bæredygtigt og cirkulært byggeri og til at reducere forbruget af råstoffer som sand og grus, oplyser regionen.

Ifølge regionen står byggeriet i Danmark i dag for godt 40 pct. af samfundets energiforbrug og 20 pct. af den totale CO2-udledning.

- Som en stor byg- og driftsherre har vi et særligt ansvar for at bidrage til den grønne omstilling af byggeriet. Vi vil gå foran og afsøge mulighederne for at renovere i stedet for at nedrive og for at genanvende materialer fra nødvendige nedrivninger i vores kommende byggerier, siger formand for regionens miljø- og klimaudvalg Line Ervolder (K).

- Vi vil drive pilotprojekter og udvikling i retningen af mere cirkulært byggeri i samfundet og vise vores omverden, at det kan lade sig gøre at genanvende langt mere i byggeriet, end det sker i dag, siger hun.

Materialebanker og planlægning

Med fokus på det cirkulære kredsløb i egne byggerier vil regionen lave løsninger hvor byg- og driftsherrerollen tænkes sammen i et partnerskab med leverandører og samarbejdspartnere i hele værdikæden.

Sammen med kommunerne laver regionen allerede prognoser for bygge- og anlægsaffald og overskudsjord, og de giver viden om tilgængeligt materiale og gør det muligt at planlægge genanvendelse af dem.

Derudover arbejder regionen på at få skabt fælles materialebanker, hvor byggemateriale fra nedrivninger kan være på lager. Det skal ske i sambejde med aktører, der kan koble dem med digitale markedspladser og sikre en effektiv logistik. På den måde får byggebranchens aktører mulighed for at aflevere og modtage brugte materialer.

Der er i stigende grad mangel på råstoffer som sand, grus og sten, og problemet er særligt stort i Region Hovedstaden, hvor størstedelen af råstofferne kommer fra Region Sjælland. Transporten medfører stort CO2-udslip, og som råstofmyndighed ser Region Hovedstaden derfor store potentialer i at genbruge og genanvende byggematerialer. De nye indsatser løber foreløbigt fremt til 2026.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.