DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Aalborg klar med geotermi-udbud - der skal undgå fiasko

Leverandøren og ikke varmekunderne skal løbe risikoen. Nu sender Aalborg Forsyning geotermi i EU-udbud.
19. FEB 2019 9.00

AALBORG: Det fejlslagne geotermiprojekt i Kvols ved Viborg har sat sine spor. Voldsomme budgetoverskridelser endte med at blive kastet over på forbrugerne i det kuldsejlede projekt fra 2012, der aldrig blev ført til ende, men betød fyringer, erstatningskrav, retssager og årelange myndighedsforløb om ansvarsplacering. Senest stadfæstede landsretten, at flere mindre værker ikke kunne slippe for millionregninger fra deres deltagelse i fiasko-projektet.

Men at hente varme i undergrunden er stadig en grøn energiløsning, der er opmærksomhed om. Og bestyrelsen i Aalborg Forsynings energidivision sender nu en løsning i udbud, så det vil være et færdigt anlæg, som Aalborg Forsyning overtager driften af, når det står færdigt og fungerer tilfredsstillende.    
 
- Drøftelserne med potentielle leverandører har vist os, at den mest optimale løsning for varmeforbrugerne vil være en såkaldt turnkey-løsning med udvidede forpligtelser, hvor leverandøren leverer et færdigt og kørende anlæg, som Aalborg Forsyning så køber og overtager driften af, fortæller vicedirektør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen.

'Ikke katten i sækken'
Erfaringerne fra etableringen af andre anlæg viser, at geotermi kan være en virkelig god og langtidsholdbar investering med høj forsyningssikkerhed. På grund af usikkerhed om hvor dyb en geotermisk boring bliver, er efterforskningen af geotermi usikker, og indtil varme-ressourcen er tilstrækkeligt dokumenteret, kan der derfor ikke opstilles sikre business cases.

Dokumentation af varme-ressourcen vil derfor kræve flere boringer med en række tilhørende tests til vurdering af potentialet. Dette er forbundet med relativt høje omkostninger, som kan være spildte, hvis ressourcen viser sig ikke at kunne udnyttes til et tilfredsstillende niveau.

- Vi sikrer, at såvel vi som leverandøren har mulighed for at afbryde arbejdet undervejs i processen, hvis anlægget ikke kan levere tilstrækkeligt med varme. Vi har store forventninger til geotermi som varmekilde, men hvis det viser sig, at være en mindre god løsning, end vi forventer, har vi ikke købt katten i sækken, forklarer Lasse P.N. Olsen (EL), bestyrelsesformand for Aalborg Forsynings energiselskaber.

Der er i dag velfungerende mindre geotermianlæg af samme type i Thisted og Sønderborg, mens et tredje anlæg på Amager henter sin geotermi fra dybere formationer.