
Som beskrevet i af mange elementer i økonomiaftalen mellem KL og regeringen er der tegn på, at affaldsforbrændingen bliver på offentlige hænder de kommende år - og ikke konkurrenceudsættes, som bl.a, Dansk Industri har foreslået - og som det også har været varslet i regeringens forslag til vækstpakke.
I stedet skal en arbejdsgruppe komme frem til andre metoder at effektivisere for 200 mio. kr. frem mod 2020, hedder det i aftalen.
Op til økonomiforhandlingerne havde KL og Dansk Affaldsforening lagt op til, at den totale liberalisering af affaldsforbrændingen måske kunne undgås ved en delvis konkurrenceudsættelse - fx. af erhvervsaffald.
Argumenterne imod den totale liberalisering på området har bl.a. været, at finansielle meromkostninger risikerer at blive væltet over på varmeforbrugere og affaldskunder. Samt at refinansiering af kommunale lån ville få konsekvenser for varmeforbrugerne.
Til Ritzau udtalte KL-formand Martin Damm (V) efter økonomiaftalen, at han bl.a. er specielt glad for, at affaldsforbrændingen ikke går over til det private, og forbliver offentlig:
- Det har vi simpelthen fået pillet af plakaten. Og det er godt for varmekunderne og godt for hele den måde, vi har bygget affaldssektoren op i Danmark på, siger han.
Positivt for miljø og sortering
Resultatet glæder også miljøordfører Per Clausen (EL):
- Inden for kort tid har regeringen opgivet planer om at privatisere/liberalisere både vandforsyning, spildevand og affaldsområdet. Hermed der det ud til, at regeringen har opgivet at gå videre af det spor, som salget af en stor andel af DONG pegede på. Det er meget positivt og lover godt for de kommende forhandlinger om omlægning af såvel affaldshåndtering som vandsektor i en mere miljømæssigt bæredygtig retning.
- Effektive forsyningsvirksomheder, som ejes af forbrugerne eller det offentlige, har spillet en vigtig rolle i Danmark, som leverandør af billige løsninger for forbrugerne. En ændring af dette i retning af forsyningsvirksomheder, som er drevet af ønsket om størst mulig profit ville kunne have undergravet dette til skade for forbrugere og kommuner.
På side 19 i Økonomiaftalen kan man læse:
Effektivisering af affaldsforbrændingssektoren
Regeringen og KL er enige om målsætningen om at effektivere affaldsforbrændingssektoren med 200 mio. kr. frem mod 2020 til gavn for virksomheder og forbrugere. Der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til realiseringen heraf.
Mere genanvendelse på affaldsområdet
Regeringen og KL er i forlængelse af regeringens ressourcestrategi for affald endvidere enige om at styrke indsatsen for mere genanvendelse af affald. Der er afsat 50 mio. kr. årligt i 2014 til 2017, som bl.a. målrettes partnerskaber mellem kommuner og virksomheder til udvikling af bedre og mere effektive indsamlingssystemer og affaldsbehandlingsteknologier.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.