DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Anklager i Atea-sag: To og et halvt års fængsel til regional it-chef

På andendagen af anklagernes procedure i stor bestikkelsessag fremlægges igen mistro til tiltaltes forklaring

SJÆLLAND: Anklagemyndigheden kræver 2,5 års ubetinget fængselsstraf til en tidligere it-driftschef i Region Sjælland for bestikkelse og underslæb i Atea-sagen.

Til Ateas tidligere koncernchef, administrerende direktør og salgschef kræves der 1,5 års ubetinget fængsel. For en tidligere salgsdirektør kræves tre måneders fængsel.

Derudover kræves der en bøde til Atea på 60 mio. kr.

Anklager Jørn Thostrup fortsatte mandag sin procedure i sagen, hvor syv personer samt selskabet Atea er anklaget for bestikkelse og underslæb. Mandag morgen i Retten i Glostrup handlede det om en dyr rejse til Dubai i 2012.

Her var den tidligere it-driftschef og tidligere it-direktør i Region Sjælland sammen med tidligere topfolk i Atea i Dubai på en tur, der løb op i over 200.000 kr. til dyre flybilletter, dyre restauranter og dyre hoteller.

- Man finder en destination, og så forsøger man at finde faglige engagementer, der kan legitimere turen. Det primære formål er socialt, siger anklager Jørn Thostrup.

- Det er bestikkelse i kombination med underslæb i og med, at en del af turen er betalt med Region Sjællands penge.

Ifølge anklageren - og flere mails mellem de tiltalte - var der kun et enkelt fagligt punkt på dagsordenen, nemlig et besøg på Samsung Medical Center. Men det blev aflyst.

Herefter blev et andet fagligt møde hurtigt planlagt, men det var ifølge anklageren sandsynligvis først på plads, efter at de anklagede landede i Dubai. Igen, som det også skete flere gange søndag, mener anklageren ikke, at den tiltalte tidligere it-driftschefs forklaringer holder.

Tvivl
Den tidligere chef i regionen har forklaret, at han tog hen til Samsung og så relevant udstyr.

- Ud over mødet hos Cisco, så har (navn udeladt red.) forklaret, at han var hos Samsung.

- Men det er højst tvivlsomt, om det passer. Der har ikke været mails eller dokumentation af mødet, og de andre tiltalte har ikke kunnet støtte forklaringen. Så jeg mener, at retten skal tilsidesætte tiltaltes forklaring, sagde Jørn Thostrup.

Turen, der delvist blev betalt af midler, som Region Sjælland havde stående uden dens viden hos Atea, er derfor bestikkelse, siger anklageren.

- Det siger sig selv, at offentligt ansatte ikke må tage på tur med en leverandør, hvor eneste faglige punkt bliver aflyst, og der bliver spist og drukket meget dyrt og boet på dyre hoteller. Det er bestikkelse. Og når man lader regionen betale, så er det også underslæb, siger Jørn Thostrup.

Taget af kassen
Mens sagen indeholder mange forhold, hvor de tiltalte er anklaget for bestikkelse, så er der også en stribe, hvor anklageren mener, at en tidligere it-driftschef i regionen helt simpelt har taget af kassen. Det fremgår af anklagernes procedure. Alle anklagede nægter sig skyldige.

- Det er et klassisk underslæbsforhold. Det er (navn udeladt red.), der køber ting for regionens penge og videresælger dem. Så han har direkte taget af kassen. Det mener jeg, er bevist over enhver tvivl, sagde anklager Alexander Dzogov.

Før det havde han gennemgået et af de forhold, den tidligere it-driftschef er anklaget for. Her havde han via en konto med Region Sjællands penge købt computerudstyr for små 50.000 kr. Dem havde han, ifølge anklagerne og udvekslinger via meddelelsessystemet Skype, brugt som betaling for et mellemværende med en bekendt. Selv har it-driftschefen fortalt, at udstyret var til et hospital i regionen.

- (Navn udeladt red.) er kommet med en forklaring om, at udstyret skulle til børnehospital på Nykøbing Falster. Den forklaring må retten tilsidesætte. Der er intet, der understøtter den forklaring, sagde anklageren.

Kort efter gennemgik anklagerne et andet forhold, hvor den tiltalte havde bedt Ateas tidligere salgschef om at bestille en middag på restaurant AOC i København for penge, som regionen havde stående på en konto hos Atea.

- (Navn udeladt red.) begrundelse forekommer at være helt konstrueret. Han skriver nemlig, at hans chef har spurgt om Atea vil give billetter til arrangementet. Men kort efter inviterer han en bekendt på selv samme middag og hans tidligere chef har ingen erindring om det.

- Der er tilstrækkelige beviser til at dømme ham for underslæb, siger anklager Jørn Thostrup, der tog over for Alexander Dzogov.


Ritzau