dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Borgmestre og byrødder skal fordele EU-penge til pressede bymidter
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) er mandag i Vordingborg, hvor han sammen med minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) præsenterer et nyt udvalg, der skal udmønte 140 millioner kroner til at skabe mere levende bymidter. (Arkivfoto).
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Borgmestre og byrødder skal fordele EU-penge til pressede bymidter

Et nyt udvalg skal udmønte 140 millioner kroner til at skabe levende bymidter i små og mellemstore byer.

Der er et kunstigt åndedræt på vej til små og mellemstore byer i Danmark, hvor bymidter står mere og mere øde hen. Åndedrættet kommer i form af 140 millioner kroner, som et udvalg skal udmønte til at skabe "levende og bæredygtige bymidter". Det annoncerer erhvervsminister Morten Bødskov (S) og minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin (V) mandag.

- Vi skal sørge for, at Danmark ikke knækker over, siger Morten Bødskov.

- Og der er små og mellemstore bymidter i vores land, hvor det kniber med detailhandlen, og hvor vi kan løfte vores bymidter, således at vi kan få mere liv i vores lokalsamfund.

De 140 millioner kroner kommer fra EU's Regionalfond. Støtten er primært tiltænkt små og mellemstore byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere.

Erhvervsministeriet nævner selv omlægning af gågader, klimasikring og omstilling af bymidternes erhverv som tiltag, støtten kan gå til. Pengene skal afsættes i 2024 og 2025.

Borgmestre skal vejlede om udmøntning

For at få den "bedst mulige viden til bordet" består det nye udvalg blandt andet af en række kommunalpolitikere. Det drejer sig om seks borgmestre og yderligere tre medlemmer af kommunalbestyrelser rundtom i landet.

Morten Bødskov ser dog ikke et problem i, at kommunalpolitikere er med i et udvalg, hvor de potentielt skal vurdere ansøgninger fra byer i deres egen kommune.

- Det går jeg ud fra, at man finder ud af i udvalget. Det her handler om, at vi har trukket borgmestre ind, der til daglig sidder med den her diskussion, som har de gode eksempler og også ved, hvor skoen trykker.

Han siger videre, at han "tager det som givet", at eksempelvis en borgmester "selvfølgelig ikke er med i den beslutning", hvis det drejer sig om en ansøgning fra en by i borgmesterens egen kommune.

Udvalget består af i alt 15 medlemmer. Tidligere direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner er formand for udvalget.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.