DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Bornholmsk hotel skriver historie i offentlig konferenceaftale

For første gang nogensinde har SKI inkluderet en aktør fra en ikke brofast ø på listen over tilladte møde- og konferencesteder for offentligt ansatte.
24. MAR 2021 15.39

BORNHOLM: SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice) har netop bekræftet valget af i alt 105 møde- og konferencesteder, som offentlige institutioner må vælge i forbindelse med afholdelse af møder, konferencer og seminarer. Den øvelse sker cirka hvert andet år, men denne gang er resultatet ikke desto mindre historisk. For første gang nogensinde får den offentlige sektor således mulighed for at placere sine interne arrangementer på en ikke brofast ø. 

Det er tale det bornholmske hotel- og konferencecenter Hotel GSH (Green Solution House), som er lykkedes med at kile sig ind på listen. Det sker efter mange måneders indædt kamp fra hotellets direktør Trine Richter med det formål at påvirke systemet.  

- Moderniseringsstyrelsen og diverse ministerier har haft en ide om, at møder på ikke brofaste øer per definition er dyrere end andre. Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Det var muligvis tilfældet engang, men det er det langt fra i dag. Faktisk er vores priser på et konferencedøgn fuldt ud konkurrencedygtige med priserne i København – selv når vi indregner prisen på en flybillet eller en færgebillet. Derfor er jeg fuld af begejstring over, at vi er lykkedes med at ændre på uretfærdigheden,” siger Trine Richter, der ligeledes peger på, at det er muligt at flyve til Bornholm fra fem danske lufthavne, ligesom øen kan nås via tre forskellige færgeruter. 

Minister i spil

Hoteldirektøren rejste først sagen i Moderniseringsstyrelsen og siden direkte over for økonomiminister Nicolai Wammen (S). Det skete med støtte fra det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) og interesseorganisationen Horesta, der varetager interesserne for hotel- og restaurationsbranchen. Og nu har det omfattende arbejde altså båret frugt. 

Alle hotel- og konferencesteder på listen er valgt på baggrund af deres miljø- og klimafokus. Sådan at forstå at hotel- og konferencestederne er blevet tildelt flere point i evalueringen, hvis de for eksempel er certificeret med Svanemærket eller turismebranchens miljømærke Green Key. Ligeledes har der været point at hente, hvis aktørerne arbejder med at reducere madspild, sortere affald eller har en høj andel af økologiske fødevarer i deres sortiment.  

Dermed er SKI-listen at betragte som en oversigt over branchens grønneste hotel- og konferencesteder. 

Hotel GSH fungerer som et eksperimentarium og udstillingsvindue for alverdens klimavenlige byggeløsninger, og hotellet drives med fuld fokus på bæredygtighed. For eksempel renser tæpperne luften for støvpartikler, ligesom affald er elimineret som begreb, idet skrald og madspild i stedet bliver omdannet til varme, elektricitet og gødning. Ligeledes er de gamle betonværn på altanerne?erstattet af glas med transparente solceller, som leverer strøm til hotellet.  

ka