dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Dansk Erhverv: Brønderslev-sejr i Højesteret viser behov for kontrolenhed
Det er for svært for private leverandører til kommunerne at påvise tab på fritvalgsordninger, mener Dansk Erhverv. (arkivfoto.)
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

Dansk Erhverv: Brønderslev-sejr i Højesteret viser behov for kontrolenhed

Afvisningen af erstatningskrav fra privat leverandør af hjemmehjælp mod Brønderslev Kommune viser ifølge Dansk Erhverv et akut behov for en kontrolenhed på fritvalgsområdet.

BRØNDERSLEV: Højesteret afsagde mandag dom i en sag om prisfastsættelse for udbuddet af hjemmeplejen til private. Dommen frifandt Brønderslev Kommune i sagen, der var anlagt af arbejdsgiverforeningen KA Pleje på vegne af firmaet Blæksprutten ApS.

Frifindelsen af kommunen sker trods fejl i kommunens udregning, fordi Højesteret ikke fandt det godtgjort, at den private leverandør havde lidt et tab, da Blæksprutten fejlagtigt havde modtaget betaling for et større antal visiterede timer uden fradrag for rettidige aflysninger.

Samlet set betyder udfaldet af sagen, at leverandøren skal tilbagebetale et beløb på over 6,4 mio. kr. samt mere end 500.000 kr. i sagsomkostninger til Brønderslev Kommune. Afgørelsen kommer bag på Dansk Erhverv.

- Sagen illustrerer med al tydelighed vanskelighederne ved at føre retssager på fritvalgsområdet, idet det er meget svært for private leverandører at godtgøre, at der er lidt tab. Det skyldes ofte, at det er vanskeligt for leverandørerne at få adgang til centrale oplysninger hos kommunen, der er nødvendige for den rette afregningspris, siger Gitte Lillelund Bech, der er direktør i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelese. 

Vil have oprettet kontrolenhed

Ifølge erhvervsorganisationen viser sagen, at der er tale om et  teknisk og komplekst område. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at kommunens modkrav i form af overbetaling af den private leverandør tillægges afgørende betydning for spørgsmålet om, hvorvidt den private leverandør har lidt et tab. 

Derfor mener Dansk Erhverv, at der er behov for en ekstern kontrolenhed, som kan eftergå de beregninger, der ligger til grund for afregningspriserne ude i kommunerne.

- Ud fra et samfundsperspektiv skal problemstillingerne omkring kommunernes ofte mangelfulde fastsættelse af private leverandørers afregningspriser løses. Derfor foreslår Dansk Erhverv, at der etableres en offentlig kontrolenhed, der kan påse og vejlede om fastsættelse af afregningspriser på bl.a. hjemmehjælpsområdet. Afgørelsen i Højesteret understreger det akutte behov for en kontrolenhed under f.eks. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, siger Gitte Lillelund Bech.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.