DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Dataaftale skal beskytte Aarhus nyindkøbte skolecomputere
Foto: Louise Herrche Serup, Ritzau Scanpix

Dataaftale skal beskytte Aarhus' nyindkøbte skolecomputere

Helsingør Kommune delte ved en fejl en skoleelevs data med Google. Aarhus frygter ikke at begå samme fejl og har indkøbt 23.000 Chromebooks, som skal sendes ud i kommunens skoler næste skoleår.
22. JAN 2020 9.23

AARHUS: Cirka 23.000 elever fra 2. til 10. klasse får udleveret en computer fra skoleåret 2020/2021, som giver adgang til de digitale platforme og læremidler, som skolerne anvender. Det sker som et led i, at Aarhus Kommune har indgået en aftale med Google om indkøb af computere, såkaldte Chromebooks. 

Tirsdag kom det frem, at Helsingør Kommune ved en fejl havde delt elevdata med Google uden forældrenes samtykke. Fejlen var ikke blevet inberettet til Datatilsynet. Men det får ikke Aarhus til at overveje indførelse af de mange computere i skolerne.

- Sagen fra Helsingør påvirker ikke Aarhus Kommunes brug af Chromebooks, idet denne sag ikke vedrører hardware-delen, men vedrører en indstilling på kommunens googlemiljø, siger Ole Hersted Hansen, chef for Digitalisering i Børn og Unge til dknyt. 

Omkring halvdelen af landets kommuner samarbejder med Google om Chromebooks. Ifølge en aktindsigt af Politiken hos Datatilsynet er der en enkelt indberetning om brud på datasikkerhed i forbindelse med indkøb af Chromebooks og tilhørende undervisningspakker - dog ikke fra Helsingør Kommune. Hvilken kommune det er, vides endnu ikke.

Det handler særligt om den aftale, som kommunerne laver med Google, som kan være grobund for bekymring. For kommunerne er det svært at beholde det forkromede overblik:

- Krumtappen her er den aftale, kommunerne laver i forbindelse med, at de køber Chromebook. Og det er en kompleks verden, som kommunerne skal gennemskue, og det er vanskeligt at have styr på, hvad man skriver under på, kunne Catrine Søndergaard Byrne, der er partner i advokatfirmaet Labora Legal, fortælle til Politiken. 

Derfor har Aarhus Kommune indgået en databehandleraftale med Google, som skal sikre, at computerne er sikre at arbejde på. og at Google ikke kan bruge data fra eleverne. 

- Aarhus Kommunes G Suite for Education-miljø er et lukket domæne, hvor brugerdata ejes af Aarhus Kommune og disse brugerdata må ikke anvendes i reklamemedfør eller til andre formål. Det har vi en juridisk bindende databehandleraftale med Google om. I Aarhus Kommunes opsætning afleverer vi ingen persondata til Googles brug, siger Ole Hersted Hansen. 

I Helsingør var det gennem platformen YouTube, som man ved en fejl havde videregivet data igennem. Her kunne eleverne logge direkte på Youtube, hvorefter man der fik barnets navn, klassetrin og skole at se, når eleven skrev en kommentar, uden at der var blevet givet samtykke hertil.  

Det problem er man dog sikret fra i Aarhus, da eleverne slet ikke kan tilgå Youtube på de kommende Chromebooks. 

- Med en Aarhus Kommune-skolekonto i G Suite for Education har man ikke adgang til at logge ind i Youtube, og dermed videregives personlige brugerdata om eleverne ikke til Youtube.