
Dansk Industri lancerer et omfattende udspil, der skal styrke Danmarks beredskab mod cyberangreb. Udspillet samler en række initiativer i fire hovedspor og lægger blandt andet op til et centralt DNS-filter, styrket uddannelse og øget samarbejde mellem myndigheder og virksomheder.
- Hver eneste dag bliver danske virksomheder og organisationer ramt af cyberangreb fra fremmede magter og kriminelle, som tester vores sårbarheder og huller i forsvarskæderne. Det er ikke længere et spørgsmål om 'hvis', men 'hvornår' man bliver ramt. Vi skal styrke vores digitale sikkerhed nu, hvis vi vil undgå en langt større regning senere, siger Morten Høyer, der er politisk direktør i Dansk Industri.
Samarbejde nødvendigt
De fire hovedspor i udspillet er: "Nationale værn og bedre beredskab", "Styrket cybersikkerhed i små og mellemstore virksomheder", "Uddannelse og cyberkompetencer" samt en "stærkere digital sikkerhedskultur".
I alt kommer erhvervsorganisationen kommer med 11 konkrete forslag. Blandt forslagene er et centralt cyberfilter, der skal fungere som en digital sikkerhedsvagt og beskytte brugere mod skadeligt indhold på internettet. Derudover lægger DI op til en ny platform for deling af trusselsinformation, øget brug af beredskabsøvelser og mulighed for at inddrage eksperter fra erhvervslivet ved alvorlige cyberhændelser.
Udspillet omfatter også initiativer rettet mod uddannelsessystemet, herunder flere studiepladser inden for IT og cybersikkerhed samt øget fokus på området på universiteterne. Endelig foreslås det, at offentlige kampagner og public service-medier i højere grad formidler viden om digital sikkerhed og misinformation.
- Hverken de private virksomheder eller myndighederne kan løse de udfordringer, vi står over for, på egen hånd. Vi skal slå kræfterne sammen for at passe på Danmark. Derfor står både virksomhederne og staten foran en investeringsopgave i forhold til at ruste sig mod de trusler, der tårner sig op, fortsætter Morten Høyer.
Reagerer for langsomt
DI ser også et stort og uforløst potentiale i at øge videndeling af trusselsinformation mellem myndigheder og virksomheder. Det skal en ny platform for vidensdeling rette op på, men det kalder også på en kulturændring i retning af større åbenhed og samarbejdsvillighed.
- Vi er i dag for langsomme til at reagere på truslerne – både i virksomhederne og i det offentlige. Vi må erkende, at vi kun kan forhindre cyberangreb i at sprede sig, hvis vi deler mere information med hinanden – til gavn for alle parter, siger Morten Høyer.
Udspillet er udviklet i samarbejde med virksomhederne i DI’s Strategiske Beredskabsforum, hvor topledere fra blandt andre Columbus, DSB, Energinet, Falck, ISS, Københavns Lufthavne, Mærsk, Securitas, Systematic og TDC Erhverv deltager. Også DI’s Udvalg for Informationssikkerhed har bidraget til arbejdet.
amp
Fire hovedspor i DI’s cyberudspil
DI’s udspil rummer fire hovedspor, som tilsammen skal gøre det danske samfund langt mere modstandsdygtigt over for cyberangreb og i det hele taget styrke det digitale beredskab.
- Nationale værn og bedre beredskab
- Platform for deling af trusselsinformation med særligt fokus på beskyttelsen af kritisk infrastruktur
- Et centralt cyberfilter (DNS-filter) til hele den offentlige sektor og som en indbygget del af tele- og internetudbydernes tjenester til borgere og virksomheder
- Markant opproritering af forskning og innovation inden for cybersikkerhed
- Flere og bredere cyberberedskabsøvelser på tværs af det offentlige og private
- Mulighed for at aktivere eksperter fra erhvervslivet i tilfælde af større cyberangreb
- Styrket cybersikkerhed i SMV’er
- Ny enhed målrettet små og mellemstore virksomheder, der samler og styrker vejledningsindsatsen på cyberområdet
- D-mærket, Danmarks mærkningsordning for it-sikkerhed og ansvarlig dataanvendelse, skal gøres til en officiel standard
- Uddannelse og cyberkompetencer
- Flere studiepladser inden for IT og cybersikkerhed
- Styrket fokus på cybersikkerhed på universitetsuddannelserne
- En stærkere digital sikkerhedskultur
- Øget fokus på, at offentlige awarenesskampagner faktisk når ud til borgere og virksomheder
- Public service-medier skal bidrage med formidling om digital sikkerhed og misinformation
Kilde: DI
amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.