EU-Kommissionen har præsenteret et forslag, der skal sikre europæiske virksomheder en stærkere position i kampen om offentlige it-udbud. Forslaget indebærer muligheden for at give europæiske firmaer forrang og potentielt udelukke udenlandske aktører fra visse kontrakter. Det skriver Computerworld.
Ifølge EU-kommissær for industri, små og mellemstore virksomheder og det indre marked, Stéphane Séjourné, skal det ske gennem en ny "Buy European Act", som skal sikre, at EU i højere grad beskytter strategisk vigtige sektorer mod udenlandsk indflydelse. Det sker med henvisning til stigende geopolitisk spænding og Europas afhængighed af amerikanske teknologileverandører.
- Vi vil forblive et kontinent, der eksporterer internationalt, men vi skal også være realistiske og mindre naive, når det gælder strategiske sektorer, siger Stéphane Séjourné til Financial Times.
Det er endnu uvist, hvordan EU præcist vil definere begrebet "europæisk virksomhed", hvilket skaber usikkerhed om, hvorvidt datterselskaber ejet af amerikanske koncerner kan opnå fortrinsret. Cloud og it-infrastruktur nævnes specifikt som strategiske områder i Kommissionens oplæg. Her har amerikanske aktører som Microsoft, Amazon og Google en dominerende position, som EU ønsker at balancere ved at fremme europæiske alternativer. Forslaget skal i høring senere i år og ventes politisk behandlet i løbet af 2025.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.