DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Favrskov satser på transport med elbiler og elcykler

Millioninvestering skal få flere til at benytte klimavenlige køretøjer.

FAVRSKOV: Favrskov Kommune vil have flere til at køre i elbil og på elcykel, og ambitionen kaster nu konkrete planer af sig.

Siden december 2018 har et midlertidigt udvalg fokuseret på, hvordan Favrskov kan mindske CO2-udledningen, skabe mere miljøvenlig transport og forbedre den offentlige transport. Der har været et særligt ønske om at fokusere på initiativer, der hurtigt kan omsættes til konkrete tiltag. 

Nu har Favrskov Byråd godkendt udvalgets anbefalinger, der blandt andet byder på støtte til el-delebiler i eksempelvis boligforeninger, grundejerforeninger og i landsbyer, elcykler til udlån og omstilling til kommunale elbiler i eksempelvis hjemmeplejen.  

- Det har været vigtigt for os at fokusere på initiativer, der relativt hurtigt kan komme ud og virke i den virkelige verden. Det er el-delebilordningen et godt eksempel på, og jeg håber, at borgerne vil tage godt imod den, siger Søren Gade (S), formand for det midlertidige udvalg for kollektiv trafik og miljørigtig transport.

Byrådet har vedtaget følgende initiativer til en samlet udgift på 1,15 mio. kr. i 2019:

  • Tilskud til fællesskaber (eksempelvis landsbyer, boligforeninger og grundejerforeninger), der går sammen om en el-delebil fra AURA. Her finansierer Favrskov Kommune ladestanderen.
  • Tilskud til landsbyer, der kan stille mindst fem frivillige chauffører til rådighed i forbindelse med en el-delebil fra AURA. De frivillige chauffører skal stå til rådighed i dagtimerne for de medborgere i landsbyen, der har behov for transport. 
  • Etablering af offentlige AURA el-delebiler. Delebilerne er til rådighed for kommunens ansatte i Hinnerup, Hadsten og Hammel på hverdage 8-16, og i den resterende tid kan borgere benytte sig af dem gennem et individuelt abonnement hos AURA. 
  • Flere kommunale elbiler i eksempelvis hjemmeplejen.
  • Opsætning af ladestandere ved offentlige arealer samt i bolig- og erhvervsområder (udsat til 2020).
  •  Udlån af elcykler og elladcykler til borgere op til én måned ad gangen.

I efteråret 2019 vil udvalget i samarbejde med Midttrafik udarbejde en trafikplan for Favrskov Kommune, som kortlægger den kollektive trafik i kommunens byer og landsbyer. Dette arbejde præsenteres for byrådet i starten af 2020.

MG