Flere bælgfrugter og mørkegrønne grøntsager: Kantiner får kostråd til vegetarisk mad
Bælgfrugter i de fleste måltider – og husk æg og de mørkegrønne grøntsager, lyder det. De fleste kan i dag få serveret en vegetarisk frokost i kantinen på sin arbejdsplads eller skole. Det oplyser Fødevareministeriet.
Når kød og fisk tages ud af kosten, skal næringsstofferne komme fra andre fødevarer. Med en række principper, en råvareoversigt og en vejledning til portionsstørrelser skal landets madprofessionelle fremover få nemmere ved at sammensætte sunde og klimavenlige vegetariske måltider.
- Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima, siger fødevareminister Rasmus Prehn (S).
Konkrete råd
De specifikke råd kan nu findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, altomkost.dk og lyder blandt andet:
- Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
- Husk mørkegrønne grøntsager
- Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
- Husk æg
- Brug oftest planteolier
- Brug ofte nødder og frø
- Vælg primært fuldkorn
- Variér med kartofler
- Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder
- Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for, fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.