DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Flere kommuner inddriver selv gæld

Skats skandaleramte og nu skrottede inddrivelsessystem EFI er skyld i, at et stigende antal kommuner er nødsaget til selv at forsøge at kradse borgernes gæld ind
10. MAR 2016 12.47

Siden skatteminister Karsten Lauritzen (V) besluttede at lukke store dele af det digitale inddrivelsessystem EFI på grund af alvorlige fejl og ulovlige opkrævninger, er flere kommuner drypvis begyndt selv at inddrive dele af borgernes gæld.

Firstmover på området var Allerød, og derfor er tiltaget i medier blevet døbt 'Allerød-modellen'. Senest er Vejle, Nordfyn, Billund, Roskilde, Odense, Kerteminde og Syddjurs Kommuner hoppet med på vognen og er gået i gang med at undersøge mulighederne for selv at inddrive gælden. 

Og det er ikke småpenge, kommunerne har til gode hos borgerne. I Roskilde og Odense drejer det sig om et ikke udspecificeret tocifret beløb, mens gælden i Kerteminde løber op i over 19 mio. kr., i Billund godt 20 mio. kr, i Syddjurs næsten 44. mio. kr., og i Vejle næsten 77 mio. kr. Ifølge DR havde borgerne i juni sidste år gæld hos kommunerne for i alt 3,6 mia. kr.

Succes i flere kommuner
Det er lovmæssigt ikke alle pengene, kommunerne har mulighed for at inddrive, men lidt har også ret, mener borgmester i Syddjurs, Claus Wistoft (V).

- Situationen er reelt sådan, at vi mere eller mindre afskriver pengene ved overdragelsen til Skat. Men det kan Syddjurs Kommune ikke leve med. Derfor undersøger vi nu mulighederne for at skærpe inddrivelsen af gæld i eget regi. Loven sætter visse begrænsninger for kommunens virkemidler. Men vi skal hente flere penge hjem, så færre sager overdrages til Skat, forklarer han til Århus Stiftstidende.

Det er eksempelvis ejendomsskatter og daginstitutionsregninger, som borgerne skylder for. Og flere kommuner har allerede haft succes med selv at inddrive gælden.

I Allerød har det med hjælp fra pantefogeder været muligt at inddrive langt størstedelen af de penge, borgerne skylder. Og i Aarhus, der har flere hundrede mio. kr. til gode hos borgerne, lykkedes det i en periode i november borgerservice at ringe i gennemsnit 22.000 kr. i timen hjem fra skyldnere.