DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Folkeskoler må ikke presse elever til at tage egen pc med
Foto: Lena Granefeldt, Ritzau Scanpix

Folkeskoler må ikke presse elever til at tage egen pc med

Gratisprincippet eksisterer fortsat i Folkeskolen, siger Folketingets Ombudsmand
1. OKT 2018 11.35

Folkeskolen bygger på et gratisprincip. Derfor kan folkeskoler hverken kræve eller forvente, at elever kommer i skole med egne computere. Det har ombudsmanden i en sag fra Sønderborg Kommune igen understreget. 

Sagen blev rejst, efter at ombudsmanden havde modtaget en klage over, at Nørreskov-Skolen havde skrevet til forældrene til elever i 3. årgang, at 'Det forventes […], at eleverne fremover selv har deres IT-udstyr med i form af en bærbar PC.'

- Undervisningen i folkeskolen bygger på et gratisprincip. Derfor kan skolerne hverken kræve eller udtrykke forventning om, at eleverne medbringer deres eget IT-udstyr, siger Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen. 

Minister og KL også ind over
Nørreskov-Skolen og Sønderborg Kommune har tidligere beklaget formuleringen i det brev, der blev sendt til forældrene. Over for forældrene på skolen og de øvrige skoleledere i kommunen er det nu præciseret, at det er frivilligt, om børn medbringer en pc, og at skolen stiller en pc til rådighed, hvis det er nødvendigt for skolearbejdet. 

I forlængelse af et samråd oplyste undervisningsminister Merete Riisager (LA), at hun ville drøfte det såkaldte BYOD-princip (Bring Your Own Device) med KL. Ombudsmanden bad derfor om at få oplyst, om ministeriet – i lyset af drøftelserne med KL – mente, at der var grund til at gøre noget, f.eks. at udsende en vejledning til kommunerne om anvendelsen af BYOD-princippet. 

Undervisningsministeren har – efter drøftelserne med KL – ikke vurderet, at der på nuværende tidspunkt er behov for yderligere tiltag fra ministeriets side. Ministeren vil dog fortsat følge udviklingen og foretage en ny vurdering, hvis der opleves behov for det.
 

Læs ombudsmandens udtalelse her