DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Fredensborg-borgmester afviser at kommunen vil tjekke folkevalgte

'Kommunen kan til enhver tid foretage kontrol' af blandt andet mails, betyder at det i givet fald er politiet, der skal gøre det, forklarer borgmester Thomas Lykke Pedersen (S)

FREDENSBORG: 'Lidt frisk formuleret' siger Fredensborgs borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) til Frederiksborg Amts Avis om ordlyden af en erklæring, som byrådsmedlemmerne er blevet bedt om at underskrive vedrørende kommunens ret til at kigge dem elektronisk i kortene. Men borgmesteren afviser, at det skulle være et forsøg på at omgå indført lovgivning, der netop beskytter folkevalgte mod gennemlæsning af deres oplysninger.

I en skriftlig kommentar til blandt andre dknyt forklarer borgmesteren, at 'i det nu meget omtalte brev til byrådsmedlemmerne bliver de oplyst om, at der teknisk sker en logning af deres brug af kommunens systemer, og at der som følge deraf teknisk er adgang til den logning'. Ifølge borgmesteren er det et krav fra Datatilsynet at oplyse om dette.

Den præcise ordlyd i papiret til byrådsmedlemmerne er ifølge Frederiksborg Amts Avis: 'Kommunen kan til enhver tid foretage kontrol af information om den enkelte tilvejebragt via logning, hvis der er begrundet mistanke om, at der er sket uberettiget brug af data eller strafbare forhold i henhold til sikkerhedsbekendtgørelsen.' Men selv om der står, 'kommunen kan', så er der ifølge borgmesteren udelukkende tale om 'en adgang, politiet kan bruge, hvis der sker en politianmeldelse'.

- I Fredensborg Kommune tilgår eller overvåger hverken jeg eller forvaltningen byrådsmedlemmernes mail. Det ønsker vi ikke, det gør vi ikke, og det kommer vi aldrig til. Hvis der er mistanke om noget ulovligt, så vil vi overveje politianmeldelse. Det har vi vedtaget politisk i foråret - længe før den seneste lov blev vedtaget - og det fremgår af vores it-sikkerhedspolitik, skriver borgmesteren.

Ifølge Frederiksborg Amts Avis har borgmesteren siden december kendt til kritikken, der er rejst af tre radikale byrådsmedlemmer, men troede den løst med et svar fra forvaltningen. Borgmesterens skriftlige kommentar til medier og byrådsmedlemmer blev sendt mandag eftermiddag, efter at avisen havde efterlyst et svar siden fredag middag.

I kommentaren åbner Thomas Lykke Pedersen for at drøfte ordlyden i økonomiudvalget, hvor lovændringen er på dagsordenen på mandag, for at undgå at 'drøfte juridiske fin-fortolkninger i en sag, hvor der for mig ikke er skyggen af uenighed'.