DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Frikommunestatus redder Fredensborg i alkoholbehandler-sag
Foto: Mathilde Bech, Ritzau Scanpix

Frikommunestatus redder Fredensborg i alkoholbehandler-sag

Behandlingsstedet Dyscon ApS har tabt sag om betaling af 1,3 mio. kr. for behandling af 26 borgere. Fredensborg var i sin gode ret til at holde fast i, at behandling kræver visitation først.

FREDENSBORG: I december 2016 vurderede Statsforvaltningen, at Fredensborg Kommune var i sin gode ret til at afvise at betale en faktura fra et alkoholbehandlingssted, som en borger selv havde valgt.

Nu har alkoholbehandlingsstedet - Dyscon ApS i Hillerød - fået samme melding fra Retten i Helsingør: Fredensborg har som frikommune ret til at sige nej til at betale regninger fra en alkoholbehandler, når ikke borgeren først er blevet henvist fra kommunen, skriver Frederiksborg Amts Avis. Dyscon havde gennem to år fremsendt regninger til kommunen, som ikke betalte dem.

Sagen er den, at Fredensborg de seneste år har gennemført et frikommuneforsøg, der dispenserer fra sundhedslovens bestemmelser om anonymitet i behandlingen, hvor alkoholafhængige ellers selv kan vælge behandler og så komme med regningen bagefter.

I Dyscon-sagen har behandlingsstedet fået dommen imod sig og får således ikke opfyldt sit krav om erstatning på 1,3 mio. kr. for behandling af 26 borgere. Samtidig skal virksomheden betale sagsomkostninger på 65.000 kr. til Fredensborg Kommune.

Dyscons tilbud er bygget op omkring anonym behandling, og i Gladsaxe og Gentofte får virksomheden betaling for de borgere, der selv henvender sig, selv om også de er med i samme frikommune-ordning, men altså ikke i Fredensborg.

I Fredensborg praktiserer man alkoholbehandlingen sådan, at kommunen sikrer en faglig dialog om, hvilken form for behandling, der er bedst for den enkelte borger.