DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Hæstorp: Beregning bag Sundhedsplatformen var rosenrød
Sofie Hæstorp Andersen.
Foto: Joachim Rode, Ritzau Foto

Hæstorp: Beregning bag Sundhedsplatformen var rosenrød

Formanden for Region Hovedstaden erkender, at det kan blive nødvendigt at lempe på kravene til effektiviseringer som følge af Sundhedsplatformen

HOVEDSTADEN: Da politikerne i Region Hovedstaden i december 2013 besluttede at skrive kontrakt med det amerikanske firma Epic om levering af et nyt it-system, Sundhedsplatformen, tog de afsæt i beregninger i en businesscase, som regionens afdeling for it, mediko og telefoni havde skrevet.

Men businesscasen var 'meget positiv' og 'meget optimistisk', erkender Sophie Hæstorp Andersen (S), der satte sig i regionsrådets formandsstol, kort efter at kontrakten var indgået. Det skriver Politiken søndag.

- Den siger, at udgifterne til systemet kan betales tilbage på 9-11 år, og at de første effektiviseringer kan hentes allerede i 2016, hvor de første hospitaler kom på. Enhver kan sige sig selv, at det er en meget rosenrød fremstilling at hente effektiviseringer samme år, hvor kun et par hospitaler kom på Sundhedsplatformen, siger Sophie Hæstorp Andersen til Politiken.

Det fremgår af dokumentet, at når Sundhedsplatformen er fuldt implementeret på hospitalerne, vil den totale årlige økonomiske gevinst være mellem 575 og 910 mio. kr.

Ventetider brudt
Sundhedsplatformen erstatter op mod 30 forskellige systemer på hospitalerne i landets største region, og flere hospitaler oplever massive problemer med det nye it-system. Eksempelvis må man på Herlev Hospital holde åbent om aftenen for at følge med. Et særskilt problem er, at regionens hospitaler i mindst 39 tilfælde har brudt loven om maksimale ventetider, ligesom afsluttede behandlingsforløb i vidt omfang ikke bliver overført til registre, der overvåger kvalitet og ventetid på kræftbehandling.

Trods problemerne skal hospitalerne allerede næste år høste økonomiske 'gevinster' svarende til 102 mio. kr. som følge af mere effektiv administration og planlægning af behandlingen af patienterne. Og regionens ledelse lægger op til, at hospitalerne de tre efterfølgende år skal effektivisere for samlet 750 mio. kr.

Sophie Hæstorp Andersen erkender, at det kan ske, at regionen må lempe på de effektiviseringskrav.

- Det kan meget muligt være, siger formanden for regionen til Politiken.

Region Hovedstaden forventer at bruge 2,1 mia. kr. på platformen.

ka