DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Linda Johansen, Ritzau Foto.

Her er de seks projekter, der skal forbedre ældremaden

Seks projekter med i alt 11 kommuner har fået del i pulje på 25 mio. kroner til at gøre ældremad mere lækkert
1. AUG 2017 7.00

Seks projekter skal nytænke måden man kan producere, emballere, transportere og anrette maden på, så ældre kan få et mere indbydende måltid, der både smager og dufter godt, og som bevarer kvaliteten - også når maden genopvarmes.

11 kommuner deltager i de seks projekter, der har fået del i en pulje på 25 mio. kr., som Sundheds- og Ældreministeriet har udmøntet. 

I alt havde 46 kommuner søgt om midler fra puljen, og de seks projekter er udvalgt efter en faglig vurdering i Sundhedsstyrelsen.

Bord Dæk Dig

Guldborgssund og Lolland kommuner i samarbejde med Aalborg Universitet og Fælleskøkkenet.
Beløb: 11.599.592

Med Bord Dæk Dig vil Guldborgssund og Lolland kommuner sammen med Fælleskøkkenet og Aalborg Universitet levere et måltid til ældre borgere i eget hjem og derigennem forebygge underernæring og fremme trivsel hos ældre i eget hjem ved at bidrage til optimering af madservicen.

Formålet med projektet er at udvikle en ny type emballage til den centralt fremstillede mad, som kan bevare alle madens kvaliteter, så den både dufter og smager godt – også når maden færdigtilberedes. Nye kartofler skal med andre ord smage som nye kartofler.

Udover typen af emballage vil projektet også arbejde med udseendet af emballagen, så den ser mere indbydende og hyggelig ud. Det kunne ifølge projektbeskrivelsen være emballage i stil med det musselmalede stel fra Royal Copenhagen.

Forskningsprojektet bliver sat i gang den 1. september 2017 og bliver afsluttet 31. august 2020.

 

De Gode Madkasser

Albertslund Kommune i samarbejde med Vallensbæk og Silkeborg kommuner samt Professionshøjskolen Metropol og Det Danske Madhus.
Beløb: 4.999.216 kr.

De Gode Madkasser har tænkt sig at bruge de knap fem mio. kr., projektet har fået, til at udvikle måltidskasser, der både kan bruges til rehabilitering og genoptræning for ældre i eget hjem.

Det kan fx være ældre, som kommer hjem til et tomt køleskab, når de udskrives fra et hospital, og som har brug for energi og noget godt at spise. Eller det kan være ældre, der i forbindelse med et genoptræningsforløb, har brug for proteinrige måltider som forudsætning for at kunne genoptrænes. 

 

Fristelser i øjenhøjde

Middelfart Kommune i samarbejde med Fredericia, Kolding, Haderslev kommuner, Elbo-køkkenet, University College Lillebælt og Public Intelligence.
Beløb: 4.910.780 kr.

For knap fem mio. kr. er planen med Fristelser i øjenhøjde at udvikle måltider i samarbejde med de ældre og deres pårørende, som frister småtspisende og underernærede ældre i eget hjem til at spise mere. 

Midlerne skal bruges til arbejde med tre nøgleudfordringer:

  • Hvordan skaber man en måltidsløsning, der er så indbydende og ernæringsrigtig, at småtspisende og underernærede borgere får lyst til og mulighed for at spise mere?
  • Hvordan giver man borgere og pårørende mulighed for løbende at give feedback på og indgå i udviklingen af fremtidens måltidsløsninger, og få et overblik over de muligheder og tilbud, der er at vælge imellem?
  • Hvordan kan man modernisere måltidsløsningerne til borgere med forskellige udfordringer, så måltidet passer til netop deres behov?

Projektet løber fra september 2017 til juli 2020.

 

Måltidsglæden i hjemmet

Københavns Kommune i samarbejde med Meyers Madhus og Abena. 
Beløb: 1.781.860 kr.

Københavns Kommune har sammen med Meyers Madhus og Abena en drøm om at styrke måltidsglæden og appetitten for den ældre borger, der får leveret mad fra Københavns Kommunes Madservice (KMS).

Kommunen vil derfor introducere et nyt måltidskoncept med afsæt i en nydesignet emballage og menustruktur. 

Med det nye måltidskoncept imødekommes borgernes ønsker om at få serveret flere lækre, appetitvækkende måltider i en emballage, de kan åbne. Målet er, at borgeren vil: 

  • Modtage maden i ny emballage, der er indbydende at spise af og servere fra.
  • Blive præsenteret for en menustruktur med mindre portioner og dermed mulighed for at spise flere mindre måltider i løbet af dagen.
  • Få leveret maden i emballage, der er specialdesignet til målgruppen, og som styrker den visuelle fortælling om måltidet.

Projektet løber fra 31. juli 2017 til 31. december 2018.

 

Det kulinariske kørekort

Roskilde Kommune i samarbejde med Det Danske Madhus og Madkulturen.
Beløb: 906.707 kr.

Med det kulinariske kørekort ønsker Roskilde Kommune sammen med Det Danske Madhus og Madkulturen at sørge for, at hjemmeboende borgere, der modtager mad i eget hjem, får en mere appetitvækkende og indbydende oplevelse af den samlede situation omkring måltidet. Det skal i sidste ende forebygge underernæring og højne livskvaliteten hos den ældre.

Det er med andre ord ikke den ældre, men chauffører og plejepersonale, der skal modtage et såkaldt kulinarisk kørekort, hvor viden, der i løbet af projektet indsamles fra de ældre, bliver videreformidlet til chauffører og plejepersonale, så de ældre oplever, at der bliver taget højde for netop deres situation, når de modtager mad.

 

Samskabende Madservice

Odense Kommune i samarbejde med Movesca Aps.
Beløb: 800.000 kr.

Odense har oprindeligt søgt om støtte til et projekt til 4 mio. kr. Dette er kommunen dog ikke blevet godkendt til, og da ansøgningen på de 800.000 kr. endnu ikke er færdigbehandlet, ønsker kommunen ikke at udtale sig til dknyt.