dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Hvorfor bruger kommunerne ikke ny teknologi i kampen mod COVID-19?
Henrik Hahn-Nissen er Særlig rådgiver og CEO i Influenter.
Foto: Henrik Løfqvist, Imagestudios

Kommentar:
Hvorfor bruger kommunerne ikke ny teknologi i kampen mod COVID-19?

COVID-19 vil formentlig forblive hverdag længe endnu. Det har andre lande indset og udvikler derfor langsigtet teknologi for at undgå brug af nedlukningsrestriktioner. Det bør Danmark og især de Danske kommuner også gøre, men de er tilbageholdende.
3. JAN 2022 11.35

Smittetallene er rekordhøje, og den nye coronavariant omikron har skabt fornyet usikkerhed om pandemiens fremtid. Vi skal igen bære mundbind, spritte af og stå i lange testkøer.

Situationen er dog en anden nu end sidste vinter. Det er snart et år siden, den første dansker fik et vaccinationsstik mod COVID-19, og internationalt ved vi meget mere om virussen.

Alligevel kommer de samme restriktioner nu tilbage for at inddæmme smitten.

Det viser meget godt, at selv om vi er færdige med coronavirussen, er coronavirussen langtfra færdige med os. Flere danske sundhedsprofessorer har i en uafhængig ekspertrapport konkluderet, at virus får utrolig svært ved at forsvinde fra jordens overflade.

Derfor må det undre, at regeringen og myndighederne holder fast i de velkendte tiltag. Ja, vaccinerne er kommet, men der savnes de offensive tiltag. Tiltag, som ikke belaster borgerne, men hjælper med at reducere smittespredningen og udsætter tidspunktet, hvor vi bliver nødt til at tage belastende restriktioner i brug.

Der er sket så meget, siden det hele startede i marts 2020. Og mens vi i Danmark indfører den ene velkendte restriktion efter den anden, inddrager flere af de lande, vi normalt sammenligner os med, forskellige nye teknologier. Vi bør heller ikke være blinde for at se på nye muligheder.

Andre lande har sat gang i initiativer

I Tyskland giver regeringen for eksempel økonomisk støtte til skoler og daginstitutioner, så de kan investere i luftrensere. I England har man igangsat et stort projekt på 30 skoler, hvor man med luftrensere og ultraviolet lys, der er designet til at desinficere overflader, vand og luft, vil reducere spredningen af COVID-19 i klasselokalerne. Lykkes det, skal det udrulles til hele landet i 2022.

I USA og Australien tester man også muligheden for at inddrage teknologier i forsvaret mod corona.

Tanken bag initiativerne er simpel. Corona smitter væsentligt mere indenfor end udenfor. Udenfor bliver luften fortyndet i et uendeligt rum, hvilket ikke sker bag lukkede døre og vinduer. Ligeledes dræber solens stråler også mikrober i luften udendørs. Noget forenklet sat op er det et udendørs miljø, man i disse lande prøver at skabe indendørs.

Mere åbenhed for OPIér

I Danmark klarer vi det. Det er der ingen tvivl om. Men ekspert efter ekspert peger på, at virussen ikke forsvinder foreløbigt, hvis nogensinde overhovedet. Derfor må man håbe, at regeringen, myndighederne og kommunerne vil begynde at kigge mod nogle af de teknologier, der beviseligt gør en forskel for at holde smitten nede, så vi kan sænke smittekurven og dermed udskyde tidspunktet for restriktioner.

Tiden er inde til at tage hele værktøjskassen i brug, og alle administrative forhindringer skal minimeres, og kommunerne skal have et incitament for at indgå OPIér (Offentlig privat innovation) så vi kan tage førertrøjen på både mht. bekæmpelsen af covid, trivslen hos alle og det kan være et nyt eksporteventyr.

For hvis man kigger på de danske leverandører af UVC lys, hvis man f.eks. tager Efsen fra Holte, som allerede er ude i nogle innovative kommuner, men hvorfor er der ikke en åben invitation fra alle danske myndigheder om et samarbejde, så vi kan sikre at holde skoler m.m. åbne og sikre.

Indlægget er skrevet af Henrik Hahn-Nissen, der er direktør hos Influenter, der specialiserer sig i politisk interessevaretagelse, kommunikation og salg til det offentlige marked. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.