DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

It-chef i region bad om dyrt stads i gave til sig selv og sin chef

I sag om bestikkelse afviser en tiltalt fra Region Sjælland, at han skjulte oplysninger om en særlig konto

SJÆLLAND: 'Det er da for vildt, som de malker.'

Sådan skrev en salgschef i it-selskabet Atea i en intern mail, da en ansat i Region Sjælland bad om at få cognac som julegave til sig selv og sin chef. 'Dyrt stads', kommenterede salgschefen.

Forinden havde han modtaget en mail fra en it-chef i regionen: 'Ikke for at ligge pres på dig, men nedenstående link ville være en god julegaveide til MSH og jeg' - og med et link til den ønskede spiritus.

Flaskerne - 'monsterflot æske', lød det anerkendende fra it-direktør Y - blev ikke betalt af Atea, men derimod med penge, der stod på en særlig konto, som kaldes 2840, hos Atea. Det var penge, som var optjent som regionens bonus af køb hos Atea. Pengene tilhørte regionen, men blev administreret af Atea.

Beskederne om de fine dråber fremlægges af Bagmandspolitiets anklagere torsdag i Retten i Glostrup, hvor såvel it-chefen som it-direktøren og en it-udviklingschef i regionen er under anklage for at have ladet sig bestikke med middage på dyre restauranter og rejser til for eksempel Dubai.

På femte dag i straffesagen afhøres it-chefen for første gang. Var han bekendt med, at konto 2840 betalte for cognac'en, vil specialanklager Jørn Thostrup vide?

- Pas, jeg husker det ikke, svarer han - hvorefter hans forsvarer gør opmærksom på, at julegaven ikke indgår som et påstået kriminelt forhold i sagen.

'Helt i orden'
Pengene på 2840 blev især brugt til køb af varer og konsulenter. En del gik også til at dække regninger efter besøg på restauranter, og det var helt i orden, lader den tiltalte forstå.

- Det kunne i princippet være hvad som helst, siger han om brugen af kontoens penge.

Jævnligt fik han opgørelser over træk på kontoen, men han sendte dem ikke videre til regionens bogholderi. Han forsikrer dog, at han ikke skjulte oplysningerne for andre.

I november 2014 var it-chefen i Dubai og så et Formel 1-løb med tre tidligere Atea-chefer, som var langt fremme med at skabe et nyt selskab, 3Ait, der skulle gå i direkte konkurrence med Atea.

I Atea noterede en bekymret salgschef, at udbryderne i 3Ait havde 'relationerne på plads' i forhold til it-chefen i regionen i forbindelse med et stort udbud. Men fra sin plads midt i retslokalet afviser it-chefen, at personlige relationer havde betydning.

- Overhovedet ikke. Udbuddet var relativt klart. Det var pris og intet andet, siger han.

På grund af en væsentligt lavere pris vandt rejsekammeraterne fra Dubai senere udbuddet, men dette blev dog kort efter aflyst.

'Entertainment'
2840 er navnet på en konto i Atea, hvor storkunden Region Sjællands optjente bonus var placeret. Men Ateas administrerende direktør, Morten Felding, var i efteråret 2014 træt af arrangementet, oplyste en af de tiltalte under straffesagen onsdag.

Den tiltalte, der dengang var salgsdirektør, siger under en afhøring, at Morten Felding ville have kontoen lukket og i stedet oprettet en entertainment-konto i stedet. Imidlertid voldede 'entertainment', der betyder underholdning, lidt besvær.

Først ville en af anklagerne have bekræftet betegnelsen, og derefter var det fra dommerpodiet, at retsformanden ønskede ordet gentaget for at være helt sikker på at have hørt rigtigt.

Hvad direktør Morten Felding mente med sit ønske om at oprette en underholdningskonto, kunne den tiltalte ikke hjælpe med at få afklaret. Det vil formentlig først ske, når Felding selv skal udspørges på et senere tidspunkt.

Han er indkaldt som vidne med pligt til at tale sandt, idet Bagmandspolitiet har besluttet ikke at rejse tiltale imod ham.

'Helt normalt'
En bonus på mellem en og halvanden procent af regionens køb hos Atea trillede ind på konto 2840, og med penge herfra blev en stribe middage på fine restauranter og udgifter til rejser betalt.

Dette udgjorde bestikkelse, hævder Bagmandspolitiet. Men de tiltalte - såvel selskabet Atea, flere tidligere ansatte i selskabet, modtagerne i Region Sjælland og Rigspolitiet - nægter sig skyldige.

En af dem har således sagt, at det var helt normalt, at Ateas chefer deltog i middage med store kunder, og en anden har understreget, at nogle af rejserne drejede sig om uddannelse og messer.

I retsmødet onsdag spurgte en af anklagerne den forhenværende salgsdirektør om, hvorfor Morten Felding ønskede 2840 lukket?

- Han vurderer jo, at det ikke var korrekt, at Region Sjælland havde en bonusaftale, svarer den tiltalte.

Når retssagen fortsætter torsdag, ventes de tiltalte fra Region Sjælland og Rigspolitiet at blive afhørt om generelle forhold.


Ritzau