Beredskab:
KL's kritik kommer bag på minister
KL har længe efterspurgt retningslinjer for, hvordan kommunerne skal forholde sig i tilfælde af en krisesituation.
I sidste uge kom så anbefalinger fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab, men ifølge KL er anbefalingerne ikke gode nok.
KL's formand Martin Damm (V) har bl.a. udtalt sig kritisk til magasinet Danske Kommuner og DR vedrørende det brev, alle kommuner modtog fra ministeriet i sidste uge.
- Det ville svare til, at vi havde fået et brev, da coronapandemien brød ud, hvor der stod: ”Det er en sygdom, det må I kigge på.” Og ikke andet. Men hvad så med mundbind, og skulle skolerne være åbne eller lukkede? Da corona ramte, tog man jo lederskabet på sig. Det bør man også gøre her, siger han til Danske Kommuner.
Udover mere konkrete retningslinjer ønsker KL også, at regeringen tager et økonomisk ansvar, fordi et øget beredskab vil komme med "en markant regning".
- Vi må ikke ende et sted, hvor kommunerne er nødt til at skære i kernevelfærd som børnehaver og ældreplejen for at kunne øge kriseberedskabet, siger Martin Damm i en pressemeddelelse.
"Vi har haft en rigtig god dialog"
Kritikken overrasker dog minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Shack Pedersen (V), som i et skriftligt svar til DR forklarer, at kommunerne har ansvaret for at udforme planerne.
"Vi har haft en rigtig god dialog med KL, så kritikken kommer lidt bag på mig. Sidste uges udmelding er kun første skridt, indleder ministeren for samfundsikkerhed og beredskab. Men det opdaterede Nationale Risikobillede - som KL har efterspurgt og i øvrigt kvitteret for i torsdags – præsenterer netop en række af de scenarier, som kommunerne bør tage højde for i deres beredskabsplanlægning. Og risikobilledet kommer ikke til at stå alene," skriver ministeren og tilføjer:
"Det vil blive fulgt op af yderligere dialog og kommunikation."
Sagen kort
En rundspørge foretaget af DK Nyt viser, at kun 34 ud af 82 kommuner har en plan for indkøb, så beboere på kommunens døgninstitutioner, plejehjem og bosteder kan klare sig i tre dage i tilfælde af en krisesituation.
Ministeriet opfordre i brevet "kommuner og regioner til at gennemgå og i nødvendigt omfang ajourføre deres generelle og sektorspecifikke beredskabsplaner og planer for fortsat drift blandt andet med et særligt fokus på sårbare og udsatte borgere, herunder også borgere i eget hjem med særlige kritiske plejebehov. I forlængelse heraf vil det være hensigtsmæssigt, at regioner og kommuner styrker dialogen og samarbejdet omkring disse borgere."
Forsker i beredskab og samfundssikkerhed Rasmus Dahlberg kalder brevet for "en venlig reminder om, at kommunerne har ansvaret."
- Det er lige præcis det her, som de fremmede magter vil have. De vil have os til at diskutere dette. De behøves ikke engang sabotere noget, bare truslen om det udstiller vores manglende nationale enhedstænkning, siger han til DK Nyt.
Efter udmeldingen fra ministeriet har KL lavet fem konkrete anbefalinger til kommunerne:
- Opdater de eksisterende lovpligtige beredskabsplaner.
- Udarbejd nye beredskabsplaner for a) Nedbrud på energiforsyning og b) Cyberangreb.
- Planlæg ud fra energi- og forsyningsmangel i kortere og længere lokale tidsperioder, herunder i første omgang med særligt fokus på at håndtere livsvigtige funktioner for sårbare borgere.
- Planlæg for og vær rustet til at tage vare på særligt sårbare borgere i kommunens varetægt i tre dage. Det gælder både borgere i eget hjem og borgere, der bor på kommunale institutioner, herunder særlig opmærksomhed på borgere uden nære pårørende.
- Omfanget af tiltag anbefales at svare til det, der er meldt ud fra Beredskabsstyrelsen til borgere i eget hjem. De skal kunne klare sig i tre dage med vand, mad, medicin, alternativ elforsyning mv.
SRS
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.