DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

København kræver genanvendelse af byggematerialer

Københavns Borgerrepræsentation har efter krav fra Enhedslisten besluttet, at de kommunale byggerier fremover skal screenes for at klarlægge mulighederne for genanvendelse af byggematerialer.

KØBENHAVN: Klimaet betaler en høj pris, når alt fra vuggestuer til plejehjem skyder op i hovedstaden, hvor der i disse år er særligt pres på byggeriet. Omkring 40 pct. af samfundets bidrag til den globale opvarmning kan nemlig relateres til byggeriet, og sektoren står samtidig for 30 pct. af kommunens affaldsproduktion ifølge en rapport fra Teknologisk Institut. Derfor er det nødvendigt med klimavenlige tiltag i kommunale byggeprojekter.

Og Københavns Kommune har ifølge teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) et særligt ansvar for at trække byggesektoren i en grønnere retning, end det er tilfældet i dag:

 - De seneste to år har vi sat anlægsprojekter i gang for knapt 6,9 mia. kr., og det har konsekvenser for klimaet. Derfor skal vi begynde at stille krav om langt højere genanvendelse af byggematerialer, end det er tilfældet i dag. Derfor er jeg glad for, at fremtidens kommunale byggerier på baggrund af krav fra Enhedslisten nu skal screenes for at klarlægge mulighederne for genanvendelse af byggematerialer. Det giver os mulighed for at prioritere den grønne dagsorden, og det er selvfølgelig den vej, vi skal, siger Ninna Hedeager Olsen.

Forslag vedtaget
Den nye tilgang til genanvendelse af byggematerialer i kommunale byggeprojekter er en realitet, efter Borgerrepræsentationen endeligt behandlede og vedtog Enhedslistens forslag om genanvendelse og genbrug af byggematerialer og cirkulær økonomi.

Efter længere tids politisk debat fandt Enhedslisten blandt andet flertal for, at der i dette og næste år udvælges et antal relevante byggeprojekter, hvor genanvendelse og genbrug af byggematerialer indarbejdes som kriterium/krav i udbudsmaterialet.

De seneste to år har Københavns Kommune sat anlægsprojekter i gang for knapt 6,9 mia. kr., og i 2019 er der budgetteret med byggeri for langt over 3,2 mia. kr.