dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Kommuner vil have grønne maskiner til byggerier
Der er både klima- og sundhedsgevinster ved omstilling fra dieseldrevne til emissionsfrie arbejdsmaskiner.
Foto: Center for Offentlig-Privat Innovation/iStock

Kommuner vil have grønne maskiner til byggerier

I alt 14 offentlige bygherrer - heraf syv kommuner, en region og flere forsyningsselskaber - vil fremover efterspørge el-drevne maskiner til bygge- og anlægsopgaver.

En række kommuner, Region Hovedstaden og flere andre offentlige bygherrer er gået sammen i et åbent partnerskab for at arbejde for et "grønt gearskifte", når det gælder om at skubbe til entreprenørers udskiftning af diseldrevne arbejdsmaskiner med el-drevne.

Det oplyser Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI), der har lavet en analyse af gevinsterne ved at omstille arbejdsmaskiner fra diesel til el. For første gang sættes der tal på fordelene, der ifølge analysen "Gevinster ved emissionsfrie arbejdsmaskiner" viser mærkbart mindre CO2-udledning, færre sygedage, færre hospitalsindlæggelser og dødsfald - og mindre støj.

Analysen stiller spørgsmålet: "Hvordan ser det samfundsøkonomiske regnestykke ud, hvis vi gennemfører en hurtig, fuld omstilling, hvor alle arbejdsmaskiner, små som store, er eldrevne allerede i 2028?"

Et af svarene i analysen er, så vil CO2-udledningen blive reduceret med 3,4 mio. ton. Medfølgende mindre luftforurening kan ifølge analysen også betyde 15 færre tilfælde af for tidlig død over over ti år.

- Vi vidste, at der var en klimagevinst. Men nu har vi også fået sat tal på de mange andre gevinster, vi kan høste ved, at arbejdsmaskiner omstilles fra diesel til el. Og der er god samfundsøkonomi ved at skifte grønt gear og komme op i fart. Men det kommer ikke af sig selv. Ingen bygherre eller leverandør kan gøre det hver for sig. Det kræver fælles vilje og handling i alle dele af værdikæden, siger Ole Bech Lykkebo, programchef i CO-PI.

Konkrete cases

Konkret ses der på tre bygge- og anlægscases: et sundhedshus i Aalborg, udskiftning af vandledninger i et villakvarter i Holte og et skybrudssikringsprojekt i København.

Og analysen viser bl.a. at det samfundsmæssigt er mest rentabelt at gå i gang i tætbefolkede områder, hvor luft- og støjgevinster kommer mange til gode. Samt i projekter, der anvender mindre el-maskiner, der allerede er på markedet.

Mindre luftforurening kan bidrage til længere levetid, færre sygedage og færre behandlingsomkostninger i sundhedsvæsenet svarende til 1,9 mia. kr. Det hænger sammen med, at elmaskinerne vil give færre tilfælde af kræft, hjerte-kar og luftvejslidelser.

Derudover kommer, at der med analysen for første gang sættes tal på værdien af, at eldrevne maskiner støjer mindre ved boliger i nærheden af bygge- og anlægspladser. Gevinsten for hele samfundet - inklusiv de støjplagede naboer og bygningsarbejderne - er beregnet til 2,3 mia. kr.

Partnerskabet mellem de offentlige bygherre udgør en såkaldte skaleringsproces - en ny metode indført af CO-PI - der er et tværoffentligt samarbejde, hvor flere går sammen om en fælles udfordring, så det bliver mere attraktivt for private virksomheder at udvikle nye løsninger.

Se hele anlysen Samfundsøkonomisk konsekvensvurdering af omstilling til emissionsfrie arbejdsmaskiner i bygge- og anlægssektoren her.

RED: Underrubrik ændret med antal af offentlige bygherrer fra 18 til 14 samt ændring i faktaboks, hvor Slagelse og Rudersdal Kommuner, Vejdirektoratet og Sund & Bælt er fjernet. Rettelse 24.11. kl. 8.48 som følge af ny pressemeddelelse fra CO-PI.

Fakta:

CO-PI's samfundsøkonomiske analyse er udarbejdet som del af skaleringsprocessen ’Sammen om emissionsfrie arbejdsmaskiner’, der er et partnerskab mellem 14 forskellige offentlige bygherrer fra hele landet, CO-PI, Gate 21 og We Build Denmark.

Det åbne partnerskab optager løbende optager flere deltagere. Pr. november 2023 har 14 offentlige bygherrer  underskreveet en hensigtserklæring om fremover at stille krav til entreprenøreres brug af emissionsfrie arbejdsmaskiner:

•    Københavns Kommune
•    Aalborg Kommune
•    Aarhus Kommune
•    Frederiksberg Kommune
•    Middelfart Kommune
•    Esbjerg Kommune
•    Odense Kommune
•    Region Hovedstaden
•    Metroselskabet og Hovedstadens Letbane
•    Novafos
•    Aarhus Vand
•    Aarhus Havn
•    Aalborg Forsyning
•    Kildedal By

Partnerne i skaleringsprocessen ønsker med samarbejdet at sætte skub i serieproduktionen af eldrevne maskiner ved at gå sammen og sætte volumen på efterspørgslen af eldrevne maskiner i alle størrelser og kategorier.

Kilde: Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI)

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.