
Fra 1. januar 2027 skal kommunernes cyberforsvar samles i nye tværkommunale samarbejder i form af fire-fem kommunale it-serviceorganisationer med geografisk udgangspunkt i de fire regioner. Det fremgår af årets økonomiaftale.
De nye it-serviceorganisationer oprettes som kommunale enheder og vil inden udgangen af 2027 overtage kommunernes drift af server- og netværksinfrastruktur.
Enhederne skal gradvist overtage driften af brugerstyring og monitorering, pc’er og øvrigt slutbrugerudstyr samt servicedesk og support frem mod 2030 og vil løbende drøfte fremdriften i arbejdet.
Der er tale om en væsentlig ændring af organiseringen, og KL og regeringen er derfor enige om at løfte kommunernes anlægsinvesteringer ekstraordinært med 45 mio. kr. i 2026 og 50 mio. kr. årligt i 2027-2029 til implementering af de nye it-serviceorganisationer.
Sparede midler bliver i kommunerne
Derudover etableres der en lånepulje på 90 mio. kr. i 2026 og 100 mio. kr. i 2027-2029 til implementering af it-serviceorganisationerne, hvilket burde dække de samlede implementeringsomkostninger.
KL og regeringen vurderer, at man ved at samle kommunernes drift af basis-it kan frigøre 210-265 mio. kr., som skal fastholdes i kommunerne. Parterne noterer, at potentialet er behæftet med en vis usikkerhed, men også at de midler, som kommunerne må kunne spare, fastholdes i kommunerne.
Det bliver derfor regeringen, som investerer i implementeringen, mens kommunerne kan beholde gevinsten.
Der vil blive nedsat en arbejdsgruppe i år, som vil få til opgaven at hjælpe med etableringen af de nye tværkommunale enheder. KL og regeringen afsætter 10 mio. kr. næste år til det arbejde.
Parterne er desuden enige om, at afsætte 150 mio. kr. årligt i 2025 og frem til efterlevelse af kravene i NIS 2-loven.
Såfremt kommunerne ikke inden den 1. januar 2027 har etableret sig i nye it-serviceorganisationer, vil regeringen søge Folketingets tilslutning til at fastsætte nærmere kriterier for en afgrænsning af de nye enheder.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.