DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Photoshot, Polfoto.

Koner og børn fik iPads og iPhones i bestikkelsessag

Atea leverede igen og igen mobiler og elektronik til offentligt ansatte. På flere fakturaer var prisen 0

Det vrimler med testmodeller og nulfakturaer inden for det offentlige. I hvert fald hvis det billede, som tirsdag bliver tegnet ved Retten i Glostrup, er retvisende.

Her har tre mænd fortalt om, hvordan de gang på gang har modtaget elektronikprodukter fra it-leverandøren Atea. Uden at betale en krone - eller i hvert fald kun meget små beløb. Bagmandspolitiet mener, at der er tale om bestikkelse.

Blandt de tiltalte er en mand, der i 2010-12 var ansat på kontorchefniveau i Københavns Kommune. Han havde en vis indflydelse på, hvad kommunen skulle indkøbe af it-udstyr.

Hele syv gange modtog han mobiltelefoner, iPads og anden elektronik. Han forklarer blandt andet om et par mobiler.

- Jeg henvendte mig til H (ansat i Atea, red.), om jeg kunne købe en til min kone og en til min søn. Så kom han og afleverede dem på mit arbejde. Jeg har aldrig modtaget en faktura, selv om jeg bad om det, fortæller den tiltalte.

Han fortæller desuden om, hvordan han igen og igen modtog 'testmodeller' uden beregning. Når han var færdig med at teste dem 'flød de nedad i systemet', som han selv siger.

Morgengave
Den formulering betyder, at hans kone og børn fik effekterne. Og netop koner og børn har nydt godt af alle tre tiltaltes gode forbindelser til Atea.

Manden har desuden fortalt, at han på et tidspunkt bad Atea om en bærbar computer til test. Men ifølge ham selv fik han den aldrig. Dog viser interne Atea-dokumenter, at han skulle have haft den.

En anden tiltalt var ansat i DSB, hvor han tilbage i 2010-2012 blandt andet havde med udbudsopgaver i forbindelse med it-indkøb at gøre. Også han fik telefoner og iPads fra Atea. To gange betalte han 1250 kr. Ellers ikke.

Den tredje tiltalte købte gennem Atea en mobil og en iPad. De var en morgengave til hans kone efter parrets bryllup, har han fortalt i retten. Siden overtog parrets søn mobilen.

De tiltalte nægter sig skyldige i anklagerne om bestikkelse. Sagen mod dem fortsætter onsdag. Der falder formentlig først dom sidst på ugen.

Ritzau