DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Løhde vil ikke blande sig i kommunernes KMD-strid

Innovationsministeren fastholder, at det er Kombit og ATP der skal håndtere sagen om de forsinkede it-systemer fra KMD
25. JAN 2017 12.47

Kommunerne skal ikke forvente hjælp fra regeringen i deres kamp med KMD og de forsinkede IT-systemer fra KMD. Innivationsministeren Sophie Løhde (V) understreger, at sagen må køre sin gang efter kontrakterne.

- Generelt er det sådan, at der i en kontrakt fastsættes bestemmelser, som regulerer hvad der skal ske i tilfælde af misligholdelse eller forsinkelser i forhold til kontrakten. Det kan for eksempelvis vedrøre bestemmelser om bod, der kan også være grundlag for at søge erstatning efter dansk rets almindelige regler. Både Kombit og ATP har tilkendegivet, at de ønsker kompensation for omkostningerne ved forsinkelser.

- Jeg har tillid til at Kombit og ATP i dialog med leverandøren træffer de beslutninger der er hensigtsmæssige for at få håndteret forsinkelserne. Og hvis parterne i sidste ende ikke kan nå til enighed, så er det på helt almindelig vis retssystemet der kan parternes krav og hvad de hver især er forpligtet til, sagde Sophie Løhde på et samråd i dag i Folketingets finansudvalg.

Afviser statslig kontrol
Ministeren afviste et ønske om øget statslig styring af kommunernes it-projekter - herunder at kommunernes it-projekter underlægges statens kontrol af udbudets kvalitet. Men ministeren vil se positivt på det, hvis kommunerne skulle ønske at blive omfattet af de samme kvalitetskontroller som statens it-udbud.

- Sådan en henvendelse har jeg ikke fået, sagde ministeren og gav dermed et klart signal om, at hun vil respektere det kommunale selvstyre på dette område.

Ministeren afviste samtidig, at det offentlige bredt kan nægte at bruge KMD, da der skal foreligge objektive forhold, som er omtalt i udbudsloven. Det kræver blandt andet, der fra leverandøren har været misligholdelse af en kontrakt, så den er blevet ophævet eller kunne være blevet ophævet.