DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Minister: En borgmester har intet at gøre i en politikers mailboks
Ringkøbing-borgmester Iver Enevoldsen (V). Det var ikke ulovligt da han gennemlæste byrådsmedlemmers mails, men det skal det være fremover, mener indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).
Foto: Astrid Dalum, Ritzau Foto

Minister: En borgmester har intet at gøre i en politikers mailboks

Simon Emil Ammitzbøll (LA) vil lukke muligheden for, at borgmestre kan læse med i et byrådsmedlems mail
2. JUN 2017 8.17

Borgmestre og kommunale embedsmænd skal ikke længere have mulighed for at gå igennem politiske modstanderes mail. Det vil regeringen sikre med et udspil fra indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

- I et demokrati må det være sådan, at folkevalgte kan have deres mails, uden at administration eller borgmestre kigger med. Er der mistanke om noget kriminelt, er det en sag for politiet, siger han.

En sag fra Ringkøbing-Skjern er den direkte årsag til ministerens udmelding. Her gennemlæste borgmester Iver Enevoldsen (V) sammen med kommunens chefjurist Erna Pilgaard og den nu tidligere kommunaldirektør Niels Erik Kjærgaard otte byrådsmedlemmers kommunale mail i søgen efter en læk.

De fandt intet, men byrådsmedlem Niels Rasmussen (SF) medte de tre til politiet. Da statsadvikaten afgjorde, at de tre intet ulovligt havde gjort, rejste folketingsmedlem Dennis Flydtkjær (DF) i sidste uge sagen over for indenrigsministeren i form af et §20-spørgsmål.

Retstilstanden er i dag sådan, at byrådsmedlemmerne formelt set ansat af af kommunen, og derfor ikke skærmet mod at 'arbejdsgiveren' på nærmere vilkår kan gennemlæse deres mail. Det finder Simon Emil Ammitzbøll ikke acceptabelt, og derfor skal der laves en undtagelse for politisk valgte, mener han.

- Det er ikke et job for borgmestre at bedrive efterforskning her i landet. Det er politiets opgave.  Forestil dig, at Lars Løkke Rasmussen kunne vælge at sige, at han ville gennemrode Mette Frederiksens eller Johanne Schmidt-Nielsens mails. Det er helt uholdbart i et demokrati, siger indenrigsministeren.

En lovændring vil også komme til at omfatte regionsrådsmedlemmer. Ikke-folkevalgte ansatte i kommuner og regioner, der ikke er folkevalgte, vil derimod stadig være omfattet af muligheden for får deres mail set igennem.

Ritzau+mk