DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Nordjyllandsværket.
Foto: Finn Byrum, Ritzau Scanpix

Minister siger god for arealsalg uden udbud i Aalborg

Arealværdi steg med 75 mio. kr. på tre år: Reglerne om obligatorisk udbud gælder for kommuner, men ikke kommunalt ejede selskaber.
23. SEP 2019 12.08

AALBORG: At der forud for et arealsalg ved Nordjyllandsværket i Aalborg i 2016 ikke foregik nogen valuarvurdering eller udbud har fået kritik lokalt. Indenrigsministeriet har dog ikke noget at indvende mod fremgangsmåden, for det var ikke kommunen selv, der solgte arealet.

Det fremgår af et svar fra indenrigsminister Astrid Krag (S) på et spørgsmål stillet af folketingsmedlem Anne Honoré Østergaard (V). 

Direktør Søren Gais Kjeldsen fra miljø- og energiforvaltningen i Aalborg vurderede i sommer, at man i bagklogskabens lys burde have haft en valuar ind over før salget til Aalborg Havn A/S. Havnen købte dengang arealet for 225 mio. kr. - uden vurdering - og har nu solgt det videre til Aalborg Forsyning for 300 mio. kr. - efter en valuarvurdering.

Ministeriet gør i sit svar til folketingsmedlemmet rede for, hvordan det slet ikke var kommunen, men det kommunalt ejede selskab Nordjyllandsværket a/s, der solgte arealet, som få år senere kunne videresælges med en merpris på 75 mio. kr.

Kommuner og regioner er underlagt regler om udbud ved salg af fast ejendom, men de gælder ikke for andre selskaber, herunder aktieselskaber uanset om de har kommunal deltagelse, lyder det fra ministeriet, der henviser til en vejledning fra juni 2004.

Ministeren slutter svaret med at skrive, 'Jeg synes, man nøje skal overveje nytteværdien af at stille krav om, at de faste ejendomme, kommunale selskaber sælger, skal undergives krav om offentligt udbud. Selskabet må stå på mål for, at salgsprisen er et reelt udtryk for aktivets værdi.'

Astrid Krag tilføjer samtidig, at der i svaret ikke er 'taget stilling til betydningen af andre ministerområders lovgivning for et salg som det omhandlede'.

 

Se ministerens svar.