dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Nybyggeri for en kvart milliard skal samle hjerneforskning
Arkitekturen er inspireret af hjernens folder, som skal gøre det muligt for klinikere, forskere, patienter og pårørende med forskellige baggrunde at danne nye samarbejder og forbindelser i lighed med hjernens forbindelser. Illustration: BIG, Bjarke Ingels Group

Nybyggeri for en kvart milliard skal samle hjerneforskning

Salling Fondene står klar med pengene til nyt byggeri, som skal samle hjerneforskere på tværs af neurologi og psykiatri.
15. MAR 2022 13.54

MIDTJYLLAND: Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet, der samarbejder om diagnosticering og behandling af hjernens sygdomme, vil med en ny ikonisk bygning af Bjarke Ingels Group integrere psykiatri- og neuroforskning under samme tag i Dansk Neuroforskningscenter (DNC), oplyser regionen.

Centeret blev etableret i 2009 af Region Midtjylland og universitetet, men er vokset ud af sine rammer. Det finansieres udelukkende af donationer, og Salling Fondene står klar med 250 mio. kroner til byggeriet. 

Med det nye bygningsværk vil DNC samle verdens førende hjerneforskere og danne basis for de næste store gennembrud i behandlingen af hjernesygdomme. Bygningen skal forbinde hjerneforskere på tværs af faglige discipliner – med hovedvægt på neurologien og psykiatrien.

Det er et mål for DNC at gøre op med opdelingen i fysiske og psykiske sygdomme i hjernen og dermed afstigmatisere psykisk sygdom. Hjerneforskningen kan hjælpe med at forklare den bagvedlæggende årsag til nogle af psykiatriens behandlinger mod depression, som for eksempel magnetisk stimulation af hjernen eller elektrochok, oplyser regionen.

Netværksrum

- Tanken er at bygningen, ligesom hjernen, skal fungere som et netværksrum, der skaber nye forbindelser, sammenhænge og fælles forståelse. Vi ønsker nemlig at gøre op med opfattelsen af de fysiske og psykiske hjernesygdomme som isolerede størrelser, siger Jens Christian Hedemann Sørensen, professor i neurokirurgi og formand for DNC.  

Beliggenheden mellem AUH og AUH Psykiatrien i det nordlige Aarhus og selve bygningens udformning skal fremme denne tilgang.

Der bliver også et forbindelsesled til den brede offentlighed. I et centralt placeret eksperimentarium vil forskningscentret udstille og holde oplæg om det nyeste inden for hjerneforskning. 

Byggeriet bliver på cirka 19.000 kvadratmeter og forventes at stå færdigt i 2026. Der bliver plads til cirka 500 forskere.

 


 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.