DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Nyt it-system forsinker behandling af kræftpatienter

It-systemet Sundhedsplatformen er årsag til, at Rigshospitalet ikke længere kan leve op til behandlingsgarantien for blandt andet brystkræft

HOVEDSTADEN: Rigshospitalet i København kan ikke længere tilbyde kvinder med brystkræft at blive behandlet inden for den tidsgrænse, som ellers er fastsat i de nationale kræftpakker. Det skriver Politiken.

Hvor lægerne på Rigshospitalet, før sygehuset blev koblet på Sundhedsplatformen, kunne nå at tale med 12 patienter i ambulatoriet i løbet af en dag, kan de i dag kun nå at tale med ni patienter.

Og det betyder, at ventetiden på at få svar på, om man har brystkræft, er blevet forlænget. Mens patienterne før implementeringen kunne få en tid og få svar én uge efter deres første fremmøde, tager det i dag to uger.

'Ventetiden er længere end vi ønsker'
Årsagen er, at lægerne bruger længere tid på at betjene det nye it-system Sundhedsplatformen, hvilket betyder, at personalet har mindre tid til at tage sig af patienterne. 

I et brev, som klinikchef på Rigshospitalet Michael Vestergaard har sendt til en ventende, står der, at ventetiden er 'længere, end vi ønsker'.

'Årsagen til ventetiden er hovedsageligt implementeringen af den nye elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen, på Rigshospitalet', skriver han.

'Vanligt er vores patientforløb planlagt således, at patienterne så vidt muligt skal have svar på operation/biopsi, så snart disse svar foreligger. Det er desværre ikke muligt for øjeblikket.'

Ifølge klinikchefen har lægerne mindre tid til patientbehandling på grund af Sundhedsplatformen. Han skriver, at kapacitetsnedgangen må forventes at strække sig ud over de næste måneder.

'Det er uden ende, som det ser ud nu', skriver han.

Henviser patienter til Aabenraa
Rigshospitalet har i stedet henvist patienter, der ikke ville acceptere ventetiden, til at tage til Aabenraa for at få svaret.

Før Sundhedsplatformen fik kvinderne en tid 2 uger efter operationen, hvor de blev informeret om sygdommens alvor. I dag kan de få en tid efter 4-5 uger.

Samme forlængede ventetider gør sig gældende for patienter med modermærkekræft, som behandles på samme afdeling på Rigshospitalet. 

Ritzau