DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Joachim Ladefoged, Ritzau Scanpix.

Obama eller Al Gore: Man kan ikke aftale sig ud af offentlighed

Ankestyrelsen afviser, at fortrolighedsklausul i en kontrakt giver Kolding Kommune hjemmel til at afslå aktindsigt. I en tidligere lignende sag blev Ringkøbing-Skjern tvunget til at offentliggøre et ligeledes fortroligt Al Gore-honorar

KOLDING: Ankestyrelsen har underkendt Kolding Kommunes begrundelse for at give afslag på aktindsigt i kontraktvilkårene, da den tidligere amerikanske præsident Barack Obama i september var hovedattraktionen ved en business-event i Kolding. Et af vilkårene er dog kendt, nemlig at brud på den aftalte fortrolighed om kontrakten vil medføre aflysning.

Her bagefter er aflysning ikke længere en risiko, og det skal man være glad for i Kolding, hvis spørgsmålet om aktindsigt i blandt andet honorarstørrelsen ender på samme måde som den tidligere lignende sag om den tidligere amerikanske vicepræsident Al Gores besøg i Ringkøbing-Skjern Kommune for fire år siden. Her afviste den daværende tilsynsmyndighed, Statsforvaltningen, at fortrolighedklausul er en gangbar begrundelse for at nægte aktindsigt i økonomiske detaljer.

Den indledningsvise stillingtagen dengang var den samme som den nuværende tilsynsmyndighed Ankestyrelsen gør sig: Nemlig at Kolding Kommune ikke har hjemmel til at give afslag med den anvendte begrundelse, og at kommunen derfor skal behandle aktindsigtsanmodningerne fra flere medier på ny. Samme proces endte for Ringkøbing-Skjern med, at kommunen endte med at måtte offentliggøre beløbet.

'Vi har lagt vægt på, at kommunen blot har henvist til, at det af hensyn til virksomhedens forretningsforhold, herunder til den eventuelle interne beslutningsproces i virksomheden, vil være til væsentlig skade for virksomheden, hvis dette kommer til andres kendskab. Efter vores opfattelse indeholder kommunens begrundelse ikke en konkretisering af, hvilke økonomiske skadesvirkninger det vil have for den omhandlede virksomhed, hvis der gives aktindsigt i de undtagne oplysninger', skriver Ankestyrelsen ifølge JydskeVestkysten i sin afgørelse. Den omtalte virksomhed er Foreningen Business Kolding, som var den, der indgik kontrakten med Obama.

Kolding Kommune bidrog med 750.000 kr. og Syddansk Universitet med 1 mio. kr., mens en ansøgning om 7500.000 kr. fra Region Syddanmark blev trukket tilbage, da regionen ønskede indsigt i budgettet for eventen. Både kommune og universitet accepterede, at de ikke fik den indsigt.