dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Efter tre år med tilbagegang:
Offentlig-privat samarbejde stiger

Efter flere års tilbagegang i det offentlige-private samarbejde i kommunerne er der nu fremgang at spore. Nye tal fra Danmarks Statistik viser således en fremgang på 1,5 mia. kr.
28. APR 2022 14.01

Coronakrisen gav flere udfordringer i Danmark. Nu viser en analyse som Dansk Industri (DI) har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik, at kommunerne bl.a. overkom vanskelighederne ved at øge samarbejdet med private virksomheder. Det skriver DI en meddelelse.

Det seneste år, fra 2020-2021, er kommunernes samarbejde med private leverandører øget med 0,6 procentpoint, hvilket svarer til en opgaveværdi på 1,5 mia. kroner. Det er en fremgang, der kommer på baggrund af tre år med tilbagegang i samarbejdet. Fremgangen glæder ikke overraskende branchedirektør i DI Jakob Scharff.

- Det er enormt positivt, at vi nu ser en klar modreaktion i kommunerne i forhold til de seneste tre års tilbagegang. Gevinsterne ved offentlig-privat samarbejde er blevet tydelige for enhver under coronakrisen, og de erfaringer håber jeg, at vi kan tage ved lære af og bygge videre på i de kommende år, siger han.

I alt vurderer DIs analyse, at 26,8 pct. af de udbudsegnede opgaver i 2021 blev løst i samarbejde med private virksomheder.

På trods af fremgangen er det dog ikke nok til at indhente de seneste års fald, således er 2017 fortsat et højdepunkt i offentlige-privat samarbejde, hvor 26,9 pct. af de udbudsegnede opgaver opgaver blev løst af private. Der er derfor potentiale til væsentlig mere, og Jakob Scharff mener da også, at et styrket samarbejde kan være en del af løsningen på kommunernes udfordringer i de kommende år.

- Vi står i en alvorlig situation, hvor kommunerne er hårdt ramt af mangel på arbejdskraft på de store velfærdsområder i en tid, hvor vi bliver flere børn og flere ældre. Den slags udfordringer kalder på langt mere samarbejde, siger Jakob Scharff.

I alt løste private virksomheder i 2021 opgaver for godt 68 mia. kr. af kommunernes samlede udbudsegnede opgaver på 255 mia. kr. i 2021.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.