DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Overlæger: Nu må de østdanske regioner gøre op med it-system

'En syngende lussing' til Region Hovedstaden og Region Sjælland, siger Overlægeforeningen om brugerundersøgelse af Sundhedsplatformen kontra midtjysk Patientjournal.
18. NOV 2019 12.47

Den langvarige kritik af Sundhedsplatformen, der senest har kulmineret med dumpekarakter i en undersøgelse fra Yngre Læger, får nu Overlægeforeningen til at læne sig op ad et krav om at it-systemet skrottes helt. Det er 'nødvendigt, at de sjællandske regioner nu grundigt analyserer mulighederne for at skifte it-system', siger Overlægeforeningens formand Lisbeth Lintz.

- Det er ikke overraskende, desværre, at flertallet af de yngre læger dumper Sundhedsplatformen. Det er det samme billede, vi ser hos overlægerne, og det samme billede, vi for nylig kunne se i regionernes egne brugerundersøgelser, siger hun.

Lisbeth Lintz kalder det 'en syngende lussing til Sundhedsplatformen', at Yngre Læger giver det sjællandske it-system dumpekarakter i en ny undersøgelse, mens det midtjyske it-system får topkarakter. Hun finder det 'mildt sagt bemærkelsesværdigt', at der er så stor forskel på de yngre lægers vurdering af de to dominerende it-systemer i landet.

- Region Midtjylland får et skulderklap for det arbejde, der er gjort for at få deres MidtEPJ til at fungere brugervenligt og sikkert, mens Sundhedsplatformen får en klar dumpekarakter, konstaterer hun.

'Alarmerende'
Håndteringen af indførelsen af Sundhedsplatformen fik for over et år siden skarp kritik fra Rigsrevisionen og statsrevisorerne, der kaldte håndteringen for amatøragtig. Siden har et ekspertråd, nedsat af de to regioner, peget på, at der har manglet ledelsesmæssig styring og politisk prioritering af arbejdet.

- Det er alarmerende, at der efter de to meldinger stadig ikke ses nogen tegn på forbedring af lægernes oplevelse af arbejdet med Sundhedsplatformen. Med resultatet af Yngre Lægers undersøgelse kan Region Hovedstaden og Region Sjælland ikke længere afvise vores krav om en grundig udredning af Sundhedsplatformens fremtidsmuligheder. Vi er nødt til at få iværksat en undersøgelse af, om Sundhedsplatformen overhovedet kan bringes til at fungere sikkert og få lagt en klar tidsplan for arbejdet, siger Lisbeth Lintz.

- Samtidig skal regionerne få undersøgt, hvilke alternativer der er til Sundhedsplatformen, og de økonomiske konsekvenser af et skift af it-systemet. Det skal være en professionel analyse udarbejdet af fagfolk på området. Så vil politikerne kunne træffe en beslutning på et oplyst grundlag: Vil vi fortsætte med Sundhedsplatformen, eller vil vi skifte til et andet system? Det arbejde må gøres, før kontrakten med Sundhedsplatformens ejer udløber. Med den dumpekarakter, Sundhedsplatformen lige har fået, vil det være uforsvarligt bare at fortsætte, som om intet var hændt, siger Overlægeforeningens formand.

mk