DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Politikere vil svinge bødehammeren over indkøbere
Venstres, Dansk Folkepartis, Liberal Alliances og Det Konservative Folkepartis erhvervsordførere bakker op om stramninger som reaktion på sagen fra ARC
Foto: Linda Kastrup /Ritzau/Scanpix

Politikere vil svinge bødehammeren over indkøbere

Det har sjældent konsekvenser, når offentlige indkøbere bryder udbudsloven. Nu vil et politisk flertal skærpe loven
11. OKT 2018 12.55

Det skal være slut med sager om store millionkontrakter, der ulovligt ender i hænderne hos private leverandører, fordi offentlige indkøbere ikke konkurrenceudsætter udbudspligtige opgaver.

Det mener et politisk flertal, der nu vil stramme udbudsloven, så det bliver nemmere at opdage lovbrud og straffe offentlige ordregivere økonomisk for manglende udbud, skriver kommunen.dk.

Reaktionerne kommer efter kommunen.dk’s afsløringer af, hvordan et af landets største kommunalt ejede affaldsselskaber, Amager Ressource Center (ARC), har brudt udbudsreglerne for mindst 306 mio. kr.

- Der er ingen anden vej frem end pisken. Det kan ikke være anderledes, end at der må økonomiske sanktioner til, fordi udbudsreglerne selvfølgelig skal overholdes, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

Også Dansk Folkepartis, Liberal Alliances og Det Konservative Folkepartis erhvervsordførere bakker op om stramninger som reaktion på sagen fra ARC.

I dag har det så godt som ingen konsekvenser at bryde udbudslovgivningen. Private, forbigåede leverandører er nemlig bange for at klage af frygt for at gøre sig uvenner med de store offentlige kunder. Det forklarer flere udbudsretseksperter, Dansk Industri og Dansk Erhverv til kommunen.dk.

Desuden er det i mange tilfælde svært at opdage, hvor og hvornår kontrakterne gives ulovligt væk, og det er stort set umuligt at få erstatning.

Den nuværende udbudslov har været implementeret siden 1. januar 2016 og skal ifølge planen revideres i den indeværende folketingsperiode.

Abonnenter hos kommunen.dk kan læse artiklen her.